Šumavský doktor II, tentokrát ročník 2023

   A máme za sebou další ročník! Šumavský doktor 2023 před několika týdny skončil a opět jsme bohatší o spoustu zážitků ze vzájemného sdílení světa (nejen) venkovské medicíny. Náš projekt je zaměřen na studenty vyšších ročníků medicíny 3. LF UK v Praze, kteří chtějí pracovat pro své pacienty mimo centra velkých měst a přesto dělat kvalitní medicínu. A právě v tom byl letošní Šumavský doktor vynikající, hlavně díky našim výborným pošumavským školitelům – letos se na akci výukou v ambulancích významně podíleli: dr. Kovář a dr. Jedličková z Volyně, dr. Kehárová a dr. Jandová ze Sušice, dr. Rüschenpöhler a dr. Geppert z Zwieselu, dr. Baloun (ambulance Neureichenau). Dr. Kovář se, ostatně jako i minulý rok, podílel neúnavně na večerních online kazusitikách – řešili jsme společně případy složitých pacientů, dokonce se k nám připojil ve volné chvíli i ze služby ve strakonické nemocnici.

   Tentokrát se nově na akci objevil večerní seminář neurologa Dr. Jindřicha Fialy z FTN v Praze (typicky neurologicky dlouhý, avšak od A do Z zajímavý a interaktivní, také přispěním jeho ženy – lékařky Kateřiny, která z povzdálí svého muže povzbuzovala k ještě lepším výkonům). Nově jsme též zařadili ortopedický seminář nadějného mladého ortopeda dr. Jakuba Moravce z univerzitní kliniky v Halle, který přehledně, interaktivně a s orientací na praxi osvětlil problémy entezopatií. Dr. Dušan Kahoun z Rudolfova přednesl výtečný seminář Praktikem prakticky, který se taky setkal s velkým ohlasem studentek i studentů. Podpořit nás a probrat palčivé otázky života, jakož i poslední věci člověka přijel pan farář dr. Josef Prokeš z Vodňan (díky Pepo , že jsi přijel i ve sněhové kalamitě!). Výborný seminář dr. T. Vrby o svobodném životě v nesvobodné společnosti se konal v neděli.

   Kromě toho se účastníci kurzu museli vypořádat s náročným programem, který zahrnoval celodenní stáže v přidělených ambulancích, večerní semináře, kazuistiky složitých případů a nácvik praktických dovedností s mobilním ultrazvukovým přístrojem. Byla to pořádná dřina (zejména to ranní vstávání v 5 hodin), ale všichni se drželi, vzájemně podporovali a neztráceli dobrou náladu.

   Když jsme měli v sobotu něco volného času (i o víkendu byly semináře), mohli jsme si užít krásy horní zasněžené Šumavy a okolních oblastí. Na běžkách jsme podnikli výpad oklikou přes Oblík do Modravy a zpět. Po celou dobu stáže nás sponzorsky zásoboval vynikajícím jídlem á la carte hotel Kristián z Kubovy Huti, jehož spolumajitel dr. Zbyněk Klose ml. z Kubovy Huti studenty ve studijním úsilí i osobně dobrým slovem podporoval, v krizových sněhových situacích pak nabízel pomoc.

   Celý tým se držel a překonal všechny překážky: Šumava totiž dokáže být i pořádně divoká! Sněhu a větru bylo letos v únoru na Šumavě více než dost. Museli jsme periodicky odklízet sníh z přístupové cesty. Jednoho dne se naše studentky ocitly v nesnázích. V zatáčkách pod Srním se jim totiž podařilo uvíznout v závěji s autem. Naštěstí ve správné chvíli okolo projížděl ostřílený šumavský matador Jakub Kotěra ze Srní. Díky jeho ochotě a zkušenostem se studentky podařilo dostat zpět bezpečně na silnici. A to nebyla jediná situace, kdy se Jakub Kotěra ukázal jako skvělý pomocník. Jednoho dne se totiž autobaterie na Čenkově pile kolegyním v mraze -25 C zcela vybila a přestala jevit známky života. Na místě byl opět Jakub Kotěra je, s jehož pomocí se podařilo autobaterii opět aktivovat a studentky se tak dostaly do ambulance včas.

   Akce se opět setkala s podporou sponzorů, kteří poskytli finance na výukové materiály, pohonné hmoty a drobné pohoštění. Mezi našimi sponzory byli: Rabštejnská apatyka s.r.o., manželé Zuzana a Zbyněk Voříškovi z Plzně, MUDr. Dušan Kahoun a jeden bezva manželský pár, co si nepřeje být jmenován – moc děkujeme!

   Velké díky dále patří MUDr. Seifertovi, přednostovi KPL 3. LF UK v Praze a ing. Haflantové z téže instituce za organizační pomoc a záštitu akce.

   Musím říci, že jsem na naše studentky a studenty 3. lékařské fakulty hrdý, s jakou pílí, zápalem pro medicínu a nasazením reprezentovali naši alma mater. Naplňuje mě to nadějí v budoucnost české medicíny.

Organizátor akce Rudolf Baloun, Včelná pod Boubínem