Ve středu by mělo sněžit nejvydatněji

rasnice2VÝSTRAHA  PLATÍ DO ČTVRTKA!

 

Zatímco lyžaři a milovníci zimy a zimních sportů doufají, že tentokrát “to skutečně bude  ono” a těší se na  sněhovou nadílku, řidiči drtí mezi zuby často nepublikovatelná slova…

 

Nicméně je leden, sníh a mráz by nás zaskočit neměl, zima na Šumavě je nevyzpytatelná a ukáže se jak sama chce. Opatrnost na silnicích je nutná nejen v zimě, přesto, s očekávaným vývojem počasí meteorologové znovu přidávají výstrahu.

 

 

 

Výstrahu před sněhovými jazyky na sinicích v souvislosti se sněhovou nadílkou, která by měla přijít zejména v následujících dvou dnech vydali meteorologové v úterý v poledne, s platností do čtvrtečního rána.

 

Očekává se sněžení a s ním spojené jevy na silnicích – tvorba sněhových jazyků, namrzlých, občas i nesjízdných úseků.

ČHMÚ: V důsledku kombinace trvalejšího sněžení a čerstvého nárazového větru očekáváme v horských oblastech ve středu 13.1. zejména v polohách nad 600 m tvorbu sněhových jazyků, ojediněle na horách i sněhových závějí. Na horách napadne od úterního do středečního rána většinou od 5 do 20 cm, na hřebenech Šumavy místy kolem 20 cm nového sněhu. Od středy rána do čtvrtka rána předpokládáme novou sněhovou pokrývku na horách od 5 do 20 cm, na Šumavě místy 20 až 25 cm. Nejintenzivnější sněžení očekáváme ve středu během dne, kdy na hřebenech Šumavy může spadnout víc než 15 cm sněhu za 12 hodin.

Zesilování větru se předpokládá ve středu v ranních hodinách zpočátku na jihozápadě Čech, postupně i na ostatním území. Nárazy větru dosáhnou místy 15 až 20 m/s (do 70 km/h), na hřebenech hor ojediněle kolem 25 m/s (90 km/h).”

 

Na hory se rozhodně bez zimní výbavy nevydávejte, sledujte předpovědi a jezděte opatrně, abyste vždy dojeli bezpečně!

-red, chmi.cz-

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu