Strážníci krotili prostitutky i agresory

Strážníci krotili prostitutky i agresory

 

Říjen byl, co se spektra zásahů a činnosti strážníků městské policie ve Vimperku týká, rozhodně pestrý. Kromě běžných činností řešily hlídky MP v průběhu svých služeb například nefunkční veřejné osvětlené, množství zaběhnutých a nalezených psů, zvěře na komunikacích, přestupky v silniční dopravě a bezpečnost na ulicích. Pro zajímavost: v průběhu října, při prováděném kontrolním měření rychlosti projíždějících aut radarem vybrali strážníci na pokutách v Horní Vltavici 5 000 Kč (7 přestupků) a ve Vimperku 18 500 Kč ( 28 přestupků).

 

Pachatele dodali k transportu do vězení – 7. října požádala státní policie kolegy z MP o pomoc při vyhledání osoby, která měla nastoupit do výkonu trestu. Hlídka městské policie společně s asistenty prevence kriminality odsouzeného pachatele spatřili v podvečerních hodinách v ul. Kaplířova – zadrželi jej dle trestního řádu a předali na OO P ČR Vimperk.

 

Sexuální služby nabízely u silnice – kvečeru 9. října vykázala hlídka MP ze silnice u ul. Pasovská prostitutku, která zde ‘stopovala’ projíždějící auta. Po zjištění totožnosti byla žena upozorněna na protiprávní jednání a z místa vykázána. Podobný případ se stal o dvacet dní později s tím rozdílem, že tentokrát ženu „viděla“ kamera městského kamerového dohlížecího systému a přistižená žena se pokoušela se strážníky „smlouvat“, že ona rozhodně žádné sexuální služby nechtěla nabízet a s pokutou ani obviněním z přestupku nesouhlasí. Nebylo jí to nic platné a její chování řeší přestupková komise MÚ Vimperk.

 

Ani stará okna si nemůže vzít jen tak – 14. října oznámila Správa domů strážníkům MP, že někdo krade stará okna, která byla měněna v rámci rekonstrukce v ul. Nad Stadionem. Hlídka na místě hovořila s mužem, který uvedl, že se údajně domluvil s firmou provádějící výměnu, že si stará okna může vzít. Strážníci jej poučili, že i stará okna jsou stále majetkem města a že si jejich případný odvoz musí domluvit se Správou domů.

 

Původce skládky se dá někdy zjistit – stejně jako v případě černé skládky železného šrotu a elektroodpadu, kterou původce vytvořil v ul. Svornosti. Hlídka MP na ni narazila v rámci běžné hlídkové činnosti, pořídila fotodokumentaci a místním šetřením zjistila původce. Oznámení předala na MÚ Vimperk, odbor životního prostředí k dalšímu řešení. Koncem října se situace téměř opakovala – černou skládku našli v rámci běžné hlídkové činnosti strážníci v ul. Čelakovského. Šlo o dřevěné police a pytle s textilem. I tato záležitost byla předána, po provedeném místním šetření a fotodokumentaci místa, odboru ŽP.

 

I vylepování plakátů podléhá pravidlům – ve Výškovicích se na autobusových zastávkách objevily nepovolené plakáty. Hlídka MP jejich umístění zdokumentovala a jako přestupek předala odboru vnitřních věci MÚ Vimperk.

 

Partnerský spor museli řešit strážníci – večer 15. října byli strážníci požádáni o pomoc kolegy z P ČR u případu agresivního chování muže vůči ženě. V ulici Jirchářská partnerské neshody vyústily až v napadení ženy a velmi agresivní chování muže. Strážníci ve spolupráci s P ČR muže zadrželi, uklidňoval se až za jejich asistence…

 

Dali si říct a uklidnili se – skupinka mladých lidí poněkud podcenila spojení ranních hodin a hlasité zábavy a svým chováním rušila obyvatele v ulici K. Weise. Přivolaní strážníci zjednali nápravu – skupinku uklidnili a poslali domů – rozjařená skupinka kupodivu poslechla a odebrala se, poměrně  v tichosti, k domovům.

 

Nestihl(i) vzít do zaječích – v půl jedné ráno 18. října došlo k dopravní nehodě v ul. 1. máje – řidič, který zde naboural auto, chtěl z místa nehody odjet. Pozorná svědkyně ale přivolala hlídku MP a ta viníka na místě zastihla. Nehodu dále prošetřuje Policie ČR.

 

Feťáka sebrali u popelnic – v odpoledních hodinách 20. října byla strážníkům MP nahlášena osoba čichající neznámou látku v prostoru u kontejnerů v ul. Mírová. Strážníci na místě našli muže provádějícího uvedenou činnost, který při spatření hlídky sáček s neznámou látkou odhodil do kontejneru. Hlídka posléze zjistila, že šlo o toluen. Podezření z porušení vyhlášky města dál řeší odbor vnitřních věci MÚ Vimperk.

 

Rozčilovaly se na Úřadu práce – dvě ženy neuhlídaly své emoce a v prostoru Úřadu práce ve Vimperku se začaly hádat. Protože se jejich agresivní chování stupňovalo, zavolala pracovnice úřadu na pomoc ke zklidnění situace strážníky. Obě ženy se po příchodu hlídky MP zklidnily, jednu z nich po důrazné domluvě hlídka vykázala z budovy.

 

V obchodě ukradl 3 čokolády a jedno pivo – a jeho krádež nezůstala nespatřena. Prodavačka z Penny marketu nahlásila zloděje městské policii 21. října před druhou hodinou odpolední. Za svůj „lup“ obdržel zloděj cizí státní příslušnosti pokutu.

 

Podnapilý řidič si hrál na závodníka – dojel až k havárii. 24. října krátce před půl čtvrtou ranní byli strážníci MP povoláni na pomoc k zásahu operačním důstojníkem Policie ČR České Budějovice. Žádost o pomoc se zakládala na nahlášení podnapilého řidiče u baru Malibu ve Vimperku. Hlídka se dostavila na místo a zaparkovala u zimního stadionu naproti výjezdu od baru Malibu. Po chvíli čekání z parkoviště u tohoto baru vyjelo nahlášené vozidlo – hlídka se za ním rozjela aby jej zastavila a prověřila podezření, že vozidlo řídí osoba pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Řidič vozidla nereagoval na výzvu k zastavení rozsvícením červeného nápisu ” STOP” a začal hlídce ujíždět ulicí Nad Stadionem a dále po ulici Sušická až k odbočce k čerpací stanici Robin Oil. Tady havaroval a tady ho také hlídka dostihla a zabránila mu v útěku od dopravní nehody, o který se pokusil. Poté byla přivolána hlídka z OO PČR a RZS.

 

Zajištění nevybuchlé munice – v pondělí 26. října v půl jedenácté dopoledne vyjei strážníci MP Vimperk na žádost svých státních kolegů do ul K Rokli, kde byla nalezena nevybuchlá munice. Ve spolupráci s policisty strážníci zajišťovali místo do příjezdu pyrotechnika, který si nalezenou munici odvezl.

 

-mp, red-