Strašidlům to slušelo!

A je to tady! Strašidla mají pré!

Zvyky Halloweenu (ze zkráceniny anglického „All Hallows’ Evening“, tedy „Předvečer Všech svatých“) se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátku Všech svatých, který byl přenesen do Irska z Říma. Opírají se o původně židovskou tradici slavení svátků již od předchozího večera, neboť Židé počítali začátek dne již předchozím západem slunce. Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. V době irského národního obrození se kolem roku 1830 rozšířil názor, že Halloween vznikl z předkřesťanských keltských tradic tradic, např. svátku Samhain.

 

dyne

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o’-lantern, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, sovy, výři atd.

V České republice nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají vyřezané dýně se svíčkou, většinou se ale u nás nekoleduje. Halloween se slaví spíš jako společenská událost – setkání s kostými, zábavou, hudbou, tancem a ohněm… (wiki-slov)

 

P1060608

 

REJ STRAŠIDEL ale byl!

Odehrál se nejen na zábavách a tancovačkách, ale strašidla zavítala i do školní družiny:

„Naše školní družina Pampeliška oslavila svátek všech duchů jako každý rok na školním dvoře . Děti měly na sobě krásné strašidelné oblečení. Masky jsou rok od roku hezčí a strašidelnější. Tradiční barva je černá. Kostlivci se motali, čarodějnice poletovaly, duchové pouštěli hrůzu. Vychovatelky měly připravené duchařské hry a soutěže, jako pavoučí cesta, hod pavouků na cíl, nebo sběr poletujících netopýrů, za které duchové dostávali sladkou odměnu. Celý rej končil ohněm, na kterém si zúčastnění mohli opéci špekáčky, jablko či chléb. Na akci nechyběli rodiče ani prarodiče, kteří nejen přihlíželi, ale i někteří se i zapojili do soutěží a opékání. Bylo veselo jako každý rok,“ doplňuje vychovatelka ŠD Mirka Pokorná.

 

P1060625

 

-red,mp-  

 

{gallery}susice/2015/11_listopad/sd_halloween/{/gallery}