nehoda

Čtyři těžká zranění, nikdo nezemřel

Přehled nehodovosti v 2. týdnu

Jihočeský kraj – Čtyři těžká zranění, nikdo nezemřel. 

Druhý týden v roce, tzn. 5. 1.  – 11. 1. 2015 proběhl na našich silnicích poměrně klidně. Hlavně pokud jde o porovnání se stejným obdobím loňského roku. Na našich silnicích se v uplynulém týdnu stalo celkem 51 dopravních nehod, toto číslo je o 19 nižší než ve stejném období vloni. Nikdo nezemřel, čtyři osoby utrpěly těžké zranění, 15 osob zranění lehká. Při nehodách vznikla škoda za bezmála 2,8 milionu korun. Policisté zjistili 3 případy, kdy byl řidič pod vlivem alkoholu. V loňském roce bylo v tomto období zraněno těžce 6 osob, 40 osob lehce a alkohol byl zjištěn v pěti případech. Nejvíce nehod se v uplynulém týdnu stalo na Českobudějovicku, celkem 12, pak na Jindřichohradecku, celkem 10. Nejméně nehod bylo na Písecku, celkem 3.
 
Řidičům komplikovala jízdu místy namrzlá či zasněžená vozovka. O tom se mohl přesvědčit například řidič na Prachaticku, který dne 5. ledna jel ve směru z obce Čabuze na Mladíkov s vozidlem značky Hyundai Getz. Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost svého vozidla stavu a povaze komunikace a na zasněžené silnici po projetí levotočivé zatáčky dostal na rovném úseku smyk. Poté vyjel vpravo mimo silnici a narazil do stromu. Utrpěl těžké zranění a byl převezen do nemocnice. I přesto, že měl na vozidle zimní pneumatiky, došlo k nehodě nejspíše vlivem vysoké rychlosti. Na vozidle vznikla škoda ve výši 110 000 korun.
 
Na Jindřichohradecku, konkrétně u Pluhova Žďáru, se dne 11. ledna stala rovněž vážná dopravní nehoda. Řidič projížděl s vozidlem značky Opel Vectra lesním úsekem. Při průjezdu zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a vlastnostem vozidla, stavu komunikace a při průjezdu levotočivé zatáčky najel na vrstvu posypového materiálu, kterou byl pokryt povrch vozovky. Dostal smyk a vyjel mimo komunikaci, kde narazil do stromu. Utrpěl z ranění, se kterými musel být leteckou záchrannou službou převezen do nemocnice. Při nehodě vznikla škoda za přibližně 105 000 korun.
Dopravní nehody, při kterých řidiči narazí do stromu, jsou v poslední době velmi časté. Řidiči, jezděte opatrně a hlavně v místech, kde se na silnicích nachází sníh či led je potřeba ubrat plyn a věnovat se plně řízení. Nezapomeňte, že máte zodpovědnost ne jen za svůj život, ale i za životy jiných lidí.
 
(pcr)