Sobota dýchala Vánocemi

Očekávání slavnostních událostí poznamenalo celou sobotu ve Vimperku.

Od samotného rána zaplnila malé náměstíčko U Jelena spousta malebných stánků s vánočním cukrovím, tradičním svařákem, vánočními motivy, pletenými výrobky a samozřejmě nezbytnou opečenou klobáskou a smaženým sýrem. Prodávající byli spokojeni,  kupující tu neváhali utratit nějakou tu korunu navíc.

Hned vedle v jídelně střední  školy v Rožmberské ulici  se radovali také pořadatelé v pořadí již třetího ročníku charitativního bazaru. V letošním roce zaznamenali nadprůměrný počet zájemců. Dopolední vánoční trhy  i chritativní bazar  měly hojnou návštěvnost, stejně jako  následující akce, největším počtem přihlížejících a  posluchačů se ale mohl pyšnit jen jeden okamžik.

 

Oživení  nového vimperského zvonu Inocenc a rozsvícení vánočního stromu

Kdo nestihl dopolední vánoční trhy, jistě si nenechal ujít večerní zvonkový průvod městem. Byl dlouhý, předlouhý a  v průběhu své cesty k věži s sebou přibíral další a další účastníky.

 

formanek2 formanek4

 

Vimperské náměstí bylo brzy zaplněné téměř do posledního místa – tak výjimečnou příležitost si nikdo nenechal jen tak ujít.

 

formanek32

 

Starosta i místostarostka popřáli všem krásný advent a  zdůraznili význam  tohoto okamžiku a díla, které, jak doufají, přetrvá generace…

formanek27

Slavnostní chvíli byl přítomen i autor  díla, zvonař Rudolf Manoušek.

 

Zpestřením bylo roztomilé vánoční vystoupení dětí z mateřinky s koledami, překvapením anděl, který se “snesl shůry” a jakoby oznámil, že   novému zvonu vdechl právě  život a daroval mu hlas…

inocenc2 formanek31

foto J. Tláskal                                                                                     foto Z. Formánek

 

 

 

zvon prijezd vimperk27    zvon prijezd vimperk31

 

A pak už se zvučným, jasným a čistým, hlasem ohlásil Inocenc. Po jeho sóle se k němu přidal i druhý vimperský zvon, Maria Hilf. Atmosféra  by se jinak, než slavnostní, vánoční, emotivní, snad ani nedala popsat. Možná ve chvíli, kdy oba zvony souzněly, si přítomní uvědomovali,  jaký je  pravý význam adventu a  přáli si, aby hlas vimperských zvonů  oznamoval vždy jen dobré zprávy.

 

 

formanek28

 

inocenc1

 foto J. Tláskal

 

Advent tak byl úspěšně slavnostně zahájený i ve Vimperku. Ze všech stran v ten večer bylo slyšet přání klidných a spokojených svátků, zdraví, štěstí, pohody …

-laz-

 

Další fotografie najdete ve FOTOGALERII.

 

 —————————————————————————————————————————————————————–

I v Bohumilicích svítí…

 

 

              V nejstarší části Bohumilic v sobotu 30. listopadu si jako každý rok pro svoji radost a pro radost svých dětí a vnoučat znovu rozsvítili vánoční strom. Stalo se již zažitou tradicí, že se u stromu pak každý adventní víkend scházejí. Popovídají si, koledy zazpívají a bilancují celý rok, jak byl úspěšný a co čekají od roku příštího. Zavzpomínají na svoje sousedy, kteří již bohužel nemohli přijít. V předvánoční náladě přítomní utužují své dobré sousedské vztahy, a tak by to mělo být i všude jinde. Je zde hezké posezení a nikomu nevadí, že je venku zima.

stromek bohumilice

Karel Beránek