Nevábné ozdoby ulic i trávníků

V lepším případě si doma z boty naštvaně odlepujete žvýkačku, v tom horším se zaťatými zuby čistíte obuv od psích výkalů, jimiž jsou bohužel, některá místa doslova poseta. Na otázku znečišťování veřejného prostranství psími exkrementy přišla řeč i v diskusi na středečním zastupitelstvu. Směřovala na velitele městské policie Ing. Libora Potužníka: „V současné době zejména na cyklostezce a v jejím okolí je to výkaly doslova poseto, nemluvě o tom, že majitelé psů nerespektují městskou vyhlášku, že i tady musí mít psy na vodítku (celý Sanots byl vyhláškou zahrnut do části města, kde je volné pobíhání psů zakázáno – pozn. red.). Může městská policie zintenzivnit dohled v těchto místech a tam, kde ví, že pejskaři chodí venčit své miláčky a neuklízejí po nich? Třeba na sídlištích v ranních a večerních hodinách?”

 

Ing. L. Potužník:
„Dohled v inkriminovaných místech provádíme stále, opakujeme i intenzivní hlídky ve vytipovaných časech a místech. Pak se po nějakou dobu pejskaři samozřejmě chovají jinak. Ale nemáme ani tolik lidí, ani prostředků, abychom se mohli soustředit jen na to. Lidi bohužel vychovávat nemůžeme, ale může to za ně udělat jejich okolí. Za ty, kteří vědomě znečišťují veřejná místa, trávníky, prostory pro děti apod. Stačí jen nebát se ozvat. Případně zvednout telefon a zavolat. Je mi dost nepochopitelné, že když někdo vidí souseda jak venčí psa, po němž zůstane páchnoucí stopa na chodníku, že se neozve. „Není to u mých dveří, tak co ?” Tenhle přístup nepomůže nikomu. Ty majitele psů, které zjistíme, pokutujeme. Ale je to minimum z toho, co se ve městě nachází. V rámci našich možností jsou pravidelně prováděny kontroly po celém městě, jejich trasy se pochopitelně mění, ale i tak je třeba, aby lidé byli všímaví a nebáli se nás upozornit. Sídliště a ostatní veřejná prostranství jsou v tomto směru problémem všech měst a platí tu stejný postup. Nebát se ozvat, zavolat, případně vyfotit. Těžko můžeme čekat, že když se objeví hlídka s vozem a v uniformách, že se před ní vyrojí pejskaři a budou své miláčky venčit před jejich očima a vzorně po nich uklízet nebo naopak provokativně neuklízet.

 

Pokud někdo zná efektivní řešení, budu rád, když nám ho přijde navrhnout.

 

My, a troufám si říct že ani nikdo jiný, okamžitý a účinný způsob, jak tyto přestupky vyřešit, nebo jak jim předejít, prostě je vymýtit, kromě pokut zatím neznáme. Dokud k sobě budou lidé bezohlední, situace se příliš nezmění. Možná by bylo částečným řešením zvýšení poplatků, zvýšení hranice možných pokut, nebo třeba možnost udělit za takový přestupek veřejné práce na úklid města, pěkně všem na očích.
Na podněty ohledně zhoršených situací samozřejmě reagujeme, ale přesto trvám na tom, že městská policie nemá kapacitu na to, aby denně dohlížela na nevychované pejskaře a že sami sobě situaci všichni i vědomě zhoršujeme, když se alibisticky smíříme s tím, že „to má přece na starosti městská policie,” argumentoval velitel MP Sušice.

 

-red-