Srážkově bohatý začátek srpna

Začátek srpna přinesl na Šumavu vydatné a místy i intenzivní srážky. Po velmi teplém prvním srpnovém dni, kdy v podhůří Šumavy teploty často překračovaly hranici tropického dne (Prachatice 31,5°C, Velhartice 31,2°C, Čkyně 31,1°C) přišla podmračená neděle a výrazný pokles teplot. Lokální srážky na západě Šumavy postupně vystřídal trvalý déšť, který ustal v pondělí odpoledne. V noci na úterý 4. srpna se znovu rozpršelo. Mohla za to vlnící se fronta, která zůstávala nad naší republikou téměř bez pohybu.

 

Nejvydatnější srážky zasáhly severní návětří Šumavy, tedy podhůří na KlatovskuPrachaticku a Českokrumlovsku. V západní části Šumavy byly velmi vydatné srážky zaznamenány i v centrální části, což dokládají mapky se srážkovými úhrny.

 

Na úhrny srážek, které překročily za 72 hodin místy i 80 mm, zareagovaly toky vzestupem hladin. První povodňové stupně hlásily krátce toky Křemelná, Ostružná, Otava, Blanice, Volyňka, Zlatý potok, Fefrovský potok, Starovský potok a Polečnice. Vltava se tentokrát na povodňový stupeň nedostala na žádném z měrných profilů.

 

První povodňový stupeň dne 4. srpna 2020:

řeka lokalita
Křemelná Stodůlky
Ostružná Jesení
Otava Sušice
Otava Pracejovice
Blanice Blanický mlýn
Blanice Podedvorský mlýn
Blanice Bavorov
Volyňka Vimperk
Fefrovský p. Prachatice
Zlatý potok Hracholusky
Starovský p. Zechovice
Polečnice Kájov
Polečnice Český Krumlov

 

 

Nejvíce srážek od 2. do 4. srpna napršelo na jihozápadě republiky v Prášilech, na Churáňově a ve Velharticích, naopak nejméně srážek za toto období naměřily stanice Vyšší Brod, Přísečná u Českého Krumlova a Vlkonice. Nejen na Šumavě ale významně pršelo, Novohradské hory, Vysočinu, Orlické hory, Jeseníky a část Beskyd zasáhly podobně intezivní a vydatné deště, které zvedaly hladiny toků.

 

V dalších dnech nás čeká návrat slunečného a teplého počasí s letními, v nižších polohách postupně i tropickými teplotami.

 

Lokality s úhrny nad 80 mm (zaokrouhleno) na Šumavě od 2. do 4. srpna 2020, zdroj ČHMÚ, mimo Velhartic:

lokalita srážky
Prášily 99
Churáňov 99
Velhartice 94
Nihošovice 89
Kašperské Hory 86
Hojsova Stráž 85

 

Srážkové mapy dokládají vydatné úhrny, zdroj ČHMÚ

 

Srážková mapa od 1. do 4. srpna 2020 včetně:

(ir)