Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (8)

Osmý díl našeho seriálu nás zavede na známé místo, na vimperské náměstí. Náměstí má ve své knize historie, podobně jako mnohá další, napsánu kapitolu červeným písmem.  Než získalo ‘současný vzhled’, pořádně si tu zařádil červený kohout:

 

“Ve středu 24. července roku 1904 bylo město Vimperk na Šumavě postiženo ničivým požárem. Z nezjištěných příčin začal před dvanáctou hodinou z domu číslo popisné 34 na vimperském náměstí stoupat černý kouř. Díky doškovým střechám, panujícímu suchu a silnému větru se oheň velice rychle rozšířil. Do dvou hodin stálo v plamenech 48 domů na náměstí i v předměstí.

Šestnáct hasičských sborů z Vimperka a okolí za pomoci 32 požárních stříkaček zdolalo požár po urputném dvaačtyřicetihodinovém boji…” (J. Vávra, 2006, www.filokartie.cz)

 

Proměnu, kterou demonstrují dnešní snímky, více než pojetí fasády domu, přiblíží zde zaparkovaná auta. Tady už je změna vidět hodně.

Dnes se v měšťanském domě, v památkové zóně na Náměstí Svobody čp. 8, nachází Odbor hospodářský a bytový MÚ Vimperk.


Náměstí 2

 

 

Náměstí 2

 

 -zf-

——————————————————————————————————————————————————————————

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.