Rozhovor s lídrem strany Nezávislí a TOP 09

Rozhovor s lídrem strany Nezávislí a TOP 09 ing. Liborem Bezděkem

 

VN Začněme odzadu, proč na plakátech uvádíte pozdrav „podejme si ruce“ a ne Váš oblíbený bonmot „Slunce v duši“?

LB – Bohužel, je to můj oblíbený pozdrav již od doby, kdy jsem začal psát články do Vimperských novin. Avšak v originále je to pozdrav pana Dr. Zákopčaníka a má jej, pro užívání veřejnými institucemi, chráněn ochrannou známkou. Což naše vimperské uskupení Nezávislí a TOP 09 v podstatě je.

 

VNJak vnímáte působení Vašich vrcholných orgánů TOP 09?

LB – Mé názory platí pro Vimperk a nemusí se přesně shodovat s postoji vedení TOPky v Praze, kde řeší jiné priority. Někdy mají vrcholní představitelé TOP 09 specifické názory, s nimiž se veřejnost a i já nemusíme plně shodovat.

 

VNJaký podnět byste chtěl dát práci na Vimperské radnici?

LB – Pokud se dostane naše sdružení do zastupitelstva, jako případný zastupitel bych měl pár připomínek. Uvedu jich jen několik, abych neunavoval. Podotýkám, že jsou to pouze návrhy, ne sliby. Rád bych prosadil úpravu jednání veřejného zastupitelstva, které je veřejností málo navštěvované  z důvodu své nezáživnosti. Vždyť majetkové a na projednávání časově náročné problematiky se dají odhlasovat předem a během veřejného zasedání zastupitelstva zveřejnit již výsledky jednání  z oběžníkového hlasování. Tím se sezení dlouhá i několik hodin výrazně zkrátí a může se pokračovat v dalších bodech. Toto je prosím Vás jen drobná kosmetická připomínka. Uvědomuji si, že zásadních problémů týkajících se Vimperka a přilehlých obcí je celá řada. Ovšem je mi proti srsti házet všechno, co udělali konšelé předešlých volebních období, jednotně do koše s ohromující kritikou. Věřím, že se každý snaží a snažil pracovat pro Vimperk, jak nejlépe dovedl a hádat se, kdo má hezčího kačera na provázku, vede jen nevraživosti a ukazuje to míru hlouposti některých představitelů města, kteří hájí pouze vlastní ego, a zájem obyvatel je nezajímá.

 

VN Jaký je Váš názor na kandidáty a programy ostatních volebních stran ve Vimperku?

LB – Své volební soky nechci ani hanět ani komentovat. Někteří slibují, jiní sází na ideologii. Všichni mají jistě chvályhodné myšlenky, ale uvidíme, jak se v budoucnosti shodnou při přímých jednáních.  A pevně doufám, že v rozhodování bude mít své pevné místo také názor veřejnosti a samozřejmě přidělený rozpočet. „Prachy jsou prachy“ a nikdo si je nevytiskne přes noc sám ve sklepě. Je pravdou, že někteří kandidáti pro vimperské občany vytváří příjemné volnočasové aktivity, za což jim patří pochvala, jiní by také chtěli, ovšem zase nejsou prostředky… A jsme u těch peněz. A vo tom to je.

 

VN Na plakátech většiny volebních sdružení je uveden jejich program. Váš je velice jednoduchý. Proč?

LB – Nechceme se později dostat do řečí typu „ty toho naslibovali (nakecali) a skutek utek“. Proto jen  slogan – Nechceme dávat žádné sliby, abychom nemuseli později trpět ztrátou paměti. Nabízíme pouze slušné jednání. Ostatní strany a uskupení mají ve svých programech spoustu dobrého. My budeme podporovat, pokud se dostaneme do zastupitelstva, každou dobrou reálnou myšlenku, včetně nových podnětů, které jak pevně doufám získáme od voličů.

 

VNCo vzkážete Vimperákům na závěr?

LB – Kdybych mohl, tak použiji svůj starý pozdrav se Sluncem, ale řeknu alespoň „PODEJME SI RUCE“. A věřme, že budoucnu bude směřovat vše k dobrému, alespoň jako do teď, za působení všech vedení radnice od Sametu.

 

 

Ing. Libor Bezděk za uskupení NEZÁVISLÍ a TOP 09 startovní číslo 4