Jiří Mánek ujel již 300 km

Jiří Mánek ujel s pelotonem 300 kilometrů na kole skrze celý senátní obvod. Teď bude až do voleb znovu objíždět všechny města, obce i vesnice

 

Jiří Mánek, bývalý ředitel Národního parku Šumava a nynější kandidát do Senátu ujel poslední týden v srpnu spolu s desítkami sympatizantů 300 kilometrů na kole v obvodu, kde kandiduje. Od září začíná již jednou navštívené obce znovu objíždět. Lidem nabídne k zakousnutí raritu – zákusek v podobě kůrovcového požerku, ale také kůrovcovou dvanáctku ze strakonického pivovaru DUDÁK.

 

 

300 kilometrů na kole, 12 kilometrový závod na kolečkových lyžích, tradiční běh Strakonicemi, 48 hodin na řece Otavě, 250 navštívených vesnic (většina z nich dvakrát nebo i třikrát), desítky hodin strávených s lidmi přímo v terénu, řada navštívených akcí, stovky kilometrů ujetých autem, desítky hodin u počítače.

Takhle strávil srpen Jiří Mánek, bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava a dnes kandidát do Senátu. Během srpna projel několikrát celým senátním obvodem č. 12 (Vimpersko, Strakonicko, Písecko) ať již to bylo na kole, na lodi nebo autem.

„Určitě jsme nenavštívili úplně každou vesničku, ale skoro každou ano. Jen během cykloTOUR jsme jich v našich žlutých dresech minulý týden projeli 80. Při přípravě předvolebních novin jsme navštívili 250 obcí, vesniček a všechna města senátního obvodu. Do konce září se chci podívat do všech znovu a popovídat si s lidmi, mezi kterými jsem připraven trávit čas v případě, že bych byl zvolen senátorem. Být v terénu s lidmi a pochopit jejich problémy tak, aby se promítli i do legislativy, považuji za práci správného senátora,“ uvádí Jiří Mánek.

Při návštěvách v jednotlivých vesnicích na Písecku, Strakonicku a Vimpersku a při rozhovorech s místními chce kandidát Mánek rozvážet první číslo svých volebních novin – Mánkovin, k zakousnutí také speciální cukroví, které bude mít na povrchu kakaový posyp ve tvaru chodbiček kůrovcových požerků (viz emailu příloha). K napití bude k dispozici Kůrovcová dvanáctka vyrobená v měšťanském pivovaru Dudák ve Strakonicích.

„V kampani nám pomáhají obří brouci, obří kůrovci. To proto, že Jiří Mánek, jako ředitel Národního parku Šumava, se je na Šumavě snažil vyhubit a nedovoloval jim, aby se tam rozmnožovali a ničili šumavské lesy. Dnes ho obří kůrovci (Ips senatorus) na Šumavě nechtějí a prosí voliče, aby ho ze Šumavy odvolili do Prahy do Senátu, tedy co nejdále od Šumavy, kde se opět chtějí nekontrolovaně množit,“ vysvětluje přítomnost kůrovců na Prachaticku a Prácheňsku Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí a volební manažer kampaně Jiřího Mánka.

„Obří kůrovci se již ze Šumavy rozšířili do celého senátního obvodu. Byli vidět, jak splouvají řeku, jezdí na kole, závodí na kolečkových lyžích a dokonce jak soutěží v požárním sportu. Dokonce již navštívili i Senát v Praze. Proto budou i v září s námi vyrážet na Strakonicko a Písecko a budou lidem rozdávat kůrovcové požerky, nalévat kůrovcové pivo a rozdávat volební noviny Mánkoviny. Vše proto, aby se na Šumavě zbavili Jiřího Mánka a poslali ho do Senátu,“ doplňuje Pavel Pechoušek.

Plán cesty kandidáta Jiřího Mánka bude vždy zveřejněný na webových stránkách www.manekjiri.cz a na facebooku Jiří Mánek do senátu, všichni se tak mohou o plánované návštěvě v předstihu dozvědět.

V rámci předvolební kampaně vyrazila v sobotu 13. srpna zhruba třicítka vodáků na Otavu. Během soboty dopluli vodáci z Katovic do Štěkně, druhý den až do Písku.

„Řeka Otava je tepnou senátního obvodu. Na Otavu a její přítoky se váží nejdůležitější města celého regionu. V jejich povodích se nacházejí plochy, které obhospodařují naši zemědělci. Voda, která je v Otavě proto není jen atrakcí, ale především indikátorem kvality, čistoty či změn životního prostředí,“ popisuje Jiří Mánek, který by se jako senátor mj. zaměřil na podporu turistické infrastruktury, zemědělců a lesníků a samozřejmě jako odborník chce vnést do Senátu kvalifikovaný pohled na ochranu životního prostředí, které nás všechny obklopuje.

Od pondělí 25. srpna do soboty 29. srpna pak Jiří Mánek brázdil křížem krážem skrze senátní obvod na kole. Na trase se do jeho pelotonu, který byl oblečený do žlutých triček, připojovali jeho podporovatelé. Celkem se do jeho pelotonu byť třeba jen na krátký úsek připojilo zhruba 120 cyklistů. Nejstarší byl 85 letý Vojtěch Kohout z Vimperka a nejmladší 5 letý Vašík Důra z Vlachova Březí.

„Sport je nedílnou součástí života naší rodiny, ale i života rodin, kterými se obklopujeme. Ke sportu se snažím vést i děti v našem sportovním oddíle ve Čkyni,“ říká Jiří Mánek, který má sport jako jednu z priorit, které se chce coby senátor věnovat. Chce také založit nadaci, která by pomáhala pořádat sportovní soutěže pro děti v našem senátním obvodu.

Mezi stálice Mánkova pelotonu patřili Jiří a Roman Šejnovi z Čestic na Strakonicku, kteří s Jiřím Mánkem na kole projeli více než 250 kilometrů. 24 letý Roman je po těžkém úraze, který se mu stal ve dvanácti letech, trvale zdravotně handicapován. Svou velkou vůlí, odhodlaností a pílí se dostal až do reprezentace České republiky.

„Jsem rád, že jsem díky senátní tour poznal Jirku Mánka. Je to velice houževnatý sportovec, moudrý muž a správný chlap. Určitě by z něj byl výborný senátor. Držíme mu palce a zůstáváme i nadále ve spojení a brzy spolu vyrazíme na projížďku,“ uvádí Roman Šejna, který s Jiřím Mánkem navázal již užší spolupráci. Dalším tématem, kterému se Jiří Mánek věnuje již řadu let a chce v tom pokračovat ve větší míře jako senátor, je pomoc osobám se zdravotním postižením a zdravotně postiženým sportovcům zvláště.

 

                                                                                                                                           

 ve Čkyni 10.9.2014

(pp)