logoduhanazor

Číslo týdne: 8 000 / pracovních míst

ČÍSLO TÝDNE: 8 000 – TOLIK PRACOVNÍCH MÍST CHRÁNÍ LIMITY TĚŽBY UHLÍ
ÚSTECKÝ KRAJ UDRŽÍ A ZÍSKÁ ZACHOVÁNÍM LIMITŮ DEVĚTKRÁT VÍC PRACOVNÍCH MÍST, NEŽ POSKYTUJE SPORNÝ DŮL ČSA

 

Pokud by byly prolomeny limity těžby uhlí na Dole ČSA, zanikne 800 pracovních míst Horním Jiřetíně a až 5 000 v chemičce Unipetrol a nevznikne žádné nové. Zato splní-li budoucí vláda sliby a ochrání obce před rypadly, může kraj rozvíjet energetickou efektivitu a obnovitelné zdroje. Experti spočetli, že vytvoří dalších 2 300 pracovních míst.

Pro srovnání: na Dole ČSA (který jediný je limity omezen v příštích letech) pracuje 913 zaměstnanců. Tedy devětkrát méně, než kolik by rozšiřující se důl pracovních míst zničil. Přitom pokračování v těžbě nemá ekonomickou perspektivu. Výzkumný ústav hnědého uhlí poznamenal, že problém se snižováním počtu zaměstnanců v dolech případné prolomení limitů pouze „odsouvá zhruba o patnáct let“.

Agentura CzechInvest v Ústeckém kraji udělila investiční pobídky projektům, jež vytvořily 23 tisíc pracovních míst – mnohem více, než zaměstnávají všechny uhelné doly dohromady. V Podkrušnohoří přestalo platit, že si musíme vybrat mezi doly, velkorypadly a nezaměstnaností.

V rámci územních ekologických limitů těžby je uhlí pro české teplárny prokazatelně dostatek nejméně do roku 2035. Vyplývá to přímo i z návrhu aktualizace Státní energetické koncepce. Potřebu bourat Horní Jiřetín kvůli teplárnám explicitně zpochybňuje samo Teplárenské sdružení, podle něhož není pro takový závěr v současnosti dostatek analytických podkladů – naopak upozorňuje, že prolomení limitů či vytvoření státního podniku by pouze zajistilo tunelářům Pavlu Tykačovi a Janu Dienstlovi uhlí pro jejich elektrárnu Chvaletice.

Právě to chtěl končící premiér Rusnok Tykačovi s Dienstlem zajistit založením společné firmy státu a jejich Severní energetické a okamžitým prolomením limitů. Tento nebezpečný plán drtivě odsoudili poslanci a premiér ustoupil. Ale vláda v demisi k záměru polostátní firmy s tuneláři připravuje podklady pro vládu novou. Do riskantního podniku by podle Hnutí DUHA Sobotkova vláda rozhodně neměla vstupovat.

Hnutí DUHA proto vyzývá strany jednající o nové vládě, aby se jasně postavily za ochranu obcí a doplnily v programovém prohlášení nedostatečnou formulaci z koaliční smlouvy, která zakládá riziko bourání měst a vesnic a odevzdání uhlí tunelářům. A také aby přijaly progresivní zákon podle britského vzoru, který přinese jistotu pro investice a zabrání podobným excesům s plýtváním nerostnými surovinami .


Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

„Uhelné limity chrání devětkrát víc pracovních míst, než kolik jich nyní poskytuje inkriminovaný Důl ČSA. Vznikající koalice se ale nedokázala shodnout, jestli práci a obce upřednostní před rozšiřováním dolů. To je zásadní vada koaliční smlouvy. Vláda ji však může jednoduše napravit v programovém prohlášení.“

„Celý spor o limity je dvojnásob paradoxní proto, že uhlí za nimi vůbec nepotřebujeme. Podobné excesy s plýtvání přírodními zdroji by měla vznikající koalice rázně odsoudit a propříště se pojistit zákonem, který stanoví tempo snižování fosilní závislosti. V koaliční smlouvě legislativu slíbila a opozice ji podporuje také.“

-tz hd-