Zomierajú postojačky…

petr martan

Nový film o tragédii slovenských lesů dle scénáře Petra Martana

 

Zomierajú postojačky“ je název dokumentárního filmu (18 minut), který měl začátkem prosince tohoto roku prémiéru v Turčianských Teplicích. Tam jej uvedla Slovenská lesnická komora a tím se film dostává k volnému shlédnutí na www.slsk.sk.

 

Film vznikl ve slovensko-české spolupráci, neboť český spisovatel P. Martan k němu napsal scénář a to ne náhodou. „Suchá opona Šumavy“ a další jeho knihy jsou známy i na Slovensku a popisují problém podobný v obou státech. Usychání lesů je výsledkem novodobé „ideologie divočiny“ a „ochranářského fundamentalismu“ která ve střední Evropě nezná hranic. Na území slovenských hor uschlo 70 000 ha lesů; na Šumavě se 22 000 ha lesů přeměnilo suché či holé plochy, na stejné rozloze k tomu došlo i v Bavorsku. To se nemělo stát.

 

Film neříká, že rozpad lesů v národních parcích je nepřirozený. Říká, že vlivem špatných a naivních rozhodnutí orgánů Státní ochrany přírody za krátký čas uschla velká rozloha lesů, což mělo přirozeně trvat více jak 100 roků. Takto stále zbytečně „zomierajů postojačky“ staleté smrky v nejcennějších místech slovenských hor, včetně sedmi pralesů, v nich nezůstaly žádné vzrostlé zelené smrky. Uschly milióny stromů, které tam měly zůstat.

 

Ve filmu také hoří lesy, jak se již mnohokrát stalo. Kilometry suchých lesů a strmé stráně velehor jsou hrozbou pro lidi v případě požáru. Turistické chodníky by se tak staly pastí v ohni, z níž není úniku.

 

Nový slovenský dokument je varující a burcující pro nás občany zde v Čechách, abychom svým občanským postojem zabránili vzniku zákona, který by zvyšoval rozlohu tzv. 1. zón v Národním parku Šumava a tedy další tisíce hektarů zelených lesů by se změnily v suché.

 

Tiskovou zprávu vydala Komunita pro duchovní rozvoj, o.p.s. ve Čkyni