Blíží se Den české státnosti

Každoročně si 28. září státním svátkem připomínáme význam a odkaz přemyslovského knížete Václava , který byl r. 935 právě v tento den zavražděn svým bratrem Boleslavem I. Důvod byl zřejmý: Boleslav odmítal Václavovu smířlivou zahraniční politiku a chtěl usednout na trůn. Krátce po své smrti byl Václav prohlášen za světce a patrona české země. Jeho vražda, ale i celý Václavův život podnítily vznik náboženského Svatováclavského kultu a uctívání odkazu českého mučedníka.

 

Oslavy Dne české státnosti, a také všech Vašků, Václavů či Vašíků probíhají tradičně po celé zemi a ani letos při nich nebudou chybět bohaté kulturní i gastronomické zážitky. A protože byl sv. Václav také patronem pivovarníků, leckde se kromě hudby, tance nebo jarmarku dočkáte i oblíbené ochutnávky piva. Na jednu takovou se mohou těšit návštěvníci Kubovy Hutě, kteří zavítají do hospody Pod sjezdovkou neboli U medvěda. Od 13. hodin tam totiž v sobotu 28. 9. vypuknou Svatováclavské hody a nic si nezadají s leckterým posvícením.

 

Vždyť kdo by odolal místní vyhlášené svíčkové na smetaně, nebo pečené kachničce se zelím a knedlíkem či pstruhovi po mlynářsku….? Posvícenská kobliha a koláč vyrovnají chutě a pak hurá na pivní degustaci! Kromě kulinářských zážitků na vás Pod sjezdovkou čekají i soutěže pro celé rodiny, malování na obličej pro děti a nebo si můžete barevně vyzdobit vlastní tričko. Zkrátka bude to svátek jako malovaný.

Mike Perry