NÁZOR Petra Martana

Zelené lesy nad zlato

Bursíkovi neodpustíme a nezapomeneme!

Vystoupení exministra životního prostředí Martina Bursíka v Kašperských Horách dne 24. srpna 2013 provázely hlasité projevy nesouhlasu několika desítek účastníků. Nepomohlo mu ani jeho oznámení, že včera vystoupil ze Strany zelených. Konalo se zde „Setkání odpůrců těžby zlata na Šumavě“.

 

Bursíkova přítomnost v čestném předsednictvu se jevila paradoxně. Ten ve svém vystoupení připomněl své zásluhy na tom, že za jeho ministrování se nevydalo povolení k průzkumným pracím pro těžbu zlata. Naštěstí se na demonstraci rozdávala kniha „Suchá opona Šumavy“, samotným autorem P. Martanem, kde je zhodnocena historická úloha exministra Bursíka takto:

Prosadil opatření, která způsobila uschnutí 16 000 ha lesů a 7 000 ha lesů dalších uschlo kůrovcovým  přemnožením, a proto muselo být vykáceno. Jedná se o lesy v rukou státu. Toho dodnes nelituje a říká, že to tak má být. Nelituje ani další přibližně tisícovky hektarů lesů, které jsou zničené a vynuceně pokácené v lesích Města Kašperské Hory. Ty takto každoročně tratí kolem 10 miliónů na příjmech ze svého lesního majetku.

 

Víme, jak to s jeho pomocí proti zlatu bylo: Měl naivní vizi, že na Šumavě bude 75% prvních zón, kde si příroda pomůže bez člověka. K dosažení potřeboval převést do vlastnictví státu 6 000 ha lesů od Města Kašperské Hory. Občany a zastupitele města si chtěl „koupit“ tím, že nepovolil průzkum těžby zlata. Navíc nabízel, že ve vládě s Topolánkem zařídí několik miliard Kč městu za to, že prodají své lesy státu. Tedy lesy držené po staletí nechají uschnout, jako se stalo jinde.

 

Lesníci a racionálně myslící lidé, kteří si uvědomují národní lesní tragédii na Šumavě, budou nadále usilovat o záchranu zbývajících zelených lesů – „zeleného zlata národa“.

Petr Martan

ředitel obecně prospěšné společnosti