Na Kubovce to žilo!

Rozmanité nápady dostaly podobu…

Kdo se v neděli 4. srpna vypravil na Řemeslný den do Kubovy Hutě, rozhodně nelitoval

–   děly se tam totiž moc zajímavé věci. Restaurace Pod sjezdovkou neboli U Medvěda spolu s Muzeem Šumavy při Správě NP a CHKO Šumava připravily pro malé i velké návštěvníky opravdu bohatý odpolední program plný tvůrčích možností, nápadů i zábavy. Kdo si troufl, mohl se pustit do tkaní koberců na opravdovém tkalcovském stavu nebo si vyzkoušet, jaké je to býti řezbářem. Chtěli jste si vyrobit vlastní hrneček či misku? Nic jednoduššího – vyfasovali jste patřičný kus keramické hlíny, zasedli k hrnčířskému kruhu a už záleželo jen na vaší šikovnosti, jak bude nádobka vypadat. Doslova fronty dětských malířů se tvořily u stánku s barvením triček. Mrňouskové s vervou sobě vlastní a s vyplazenými jazýčky hňácali veselé barvy na vybrané šablony a hrdě pak své vlastnoručně vyrobené kreace nosili na své hrudi. Nejvíc šly na dračku kytičky a motýlci, kluci pak upřednostnili pavouky, ještěrky nebo tygra. Později odpoledne pak všichni s vykulenými kukadly hltali vystoupení šermířské skupiny, u jejichž soubojů se tajil dech nejen malým rytířům, ale i dospělákům. Od kuchyně k tomu všemu voněly grilované steaky a klobásky a atmosféru prázdninové pohody celé dopoledne umocňovala skvělá skupina Boubínský expres, která své country songy hrála jako o život. A počasí? No to se vysloveně pochlapilo.

 

Ačkoli na mnoha místech Česka ten den řádily bouřky a dešťové smrště, nad Kubovkou neustále pálilo slunce, jen sem tam se objevil nějaký ten letní mráček a od pralesa to příjemně zafoukalo. No co si přát více? Kdo se zajímá o historii, mohl si pak ještě v podvečer poslechnout zajímavé povídání o historických řemeslech a podívat se na opravdu unikátní staré záběry a fotografie z dávno prošlých časů v okolí Kubovy Hutě i celé Šumavy, které se promítaly už v útulných prostorách hospůdky. A tak si ten den všichni návštěvníci z daleka i ze sousedství přišli na své.

 

Co dodat – byl to skvělý a kreativní den, kéž by takových bylo co nejvíce! Díky všem za účast i pomoc a na shledanou někdy příště!

 

text: Mike Perry, foto Ivana Piskáčková a Milan Pešek

{gallery}vimperk/2013/srpen/remeslakubovka/{/gallery}