Jihočeští zastupitelé podali žalobu

Jihočeští zastupitelé na svém zasedání minulý týden schválili podnět pro podání žaloby na ministerstvo financí o vrácení 150 milionů korun, které Jihočeský kraj půjčil Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad na zaplacení tzv. korekce 2. a 3. výzvy.

 

„Podnět jsme podpořili v naději, aby se alespoň část peněz vrátila Jihočeskému kraji a jeho občanům, což považujeme za hlavní. Nedostali jsme však jako zastupitelé všechny potřebné podklady, žádné rozhodnutí o korekci, smlouvu o dotaci. Prosazujeme, aby se celým případem zabýval i kontrolní výbor zastupitelstva,” uvedl zastupitel STAN/TOP 09 Bohumil Petrášek.

 

„Především je třeba zdůraznit politickou odpovědnost krajského vedení, které za ROP Jihozápad zodpovídá. Kraj se podílel na vzniku programu, na jeho administrativním zajištění (úřad regionální rady), představitelé regionální rady i jejího výboru byli nominováni krajem. ROP Jihozápad od počátku provázejí různá podezření a nepořádky a to, že vše skončilo ‚pouze’ stopadesátimilionovou pokutou, můžeme označit za štěstí,” dodal zastupitel Jihočechů 2012 Pavel Vondrys.

 

(TZ)