Pension Kamenný dvůr

Pension Kamenný Dvůr

 

nachází se v malebné vesničce Hrabice 3 km od města Vimperka. Historie tohoto domu sahá až do 19. století. Majitelka Dana Kůsová nám prozradila více o tomto pensionu.

 

 

 

Jak Vás napadlo zřídit si pension, je to u vás rodinná tradice?

 

V rodině nemáme žádné kořeny spojené s pohostinstvím. Já jsem si vždy přála pracovat v kontaktu s lidmi. A jelikož jsem se v tomto hospodářském stavení narodila, přirostlo mi k srdci. Když jsem zjistila, že je na prodej, neváhala jsem a koupí jsem si vlastně splnila svůj sen. Pohostinství mi přišlo jako ideální volba.

 

 

Pension byl dříve hospodářským stavením. Kdy z něho vznikla hospůdka?

 

Sice jsem se v tomto stavení narodila, ale odstěhovali jsme se, když jsem byla ještě malá. Objekt jsme začali rekonstruovat v roce 2000 a byla to opravdu náročná rekonstrukce. Nejprve jsme otevřeli hospůdku s názvem Hospůdka U Jaroušků a teprve v roce 2005 jsme dobudovali pension a použili název Pension Kamenný dvůr. Kamenný proto, že naše zahrádka byla a je plná kamenů, tak nás to ispirovalo.

 

 

 

Kolik ubytovacích míst pension nabízí a co všechno mají hosté k dispozici?

 

V současné době máme k dispozici 5 pokojů. Celkem je to tedy 22 míst. Pokoje jsou vybaveny koupelnou nebo sprchovým koutem, WC, televizí a internetovou přípojkou. Nabízíme snídaně, polopenzi i plnou penzi, ale nejčastěji hosté využívají právě polopenzi, neboť v průběhu dne jsou většinou na túře, na lyžích nebo na procházce. Také je zde k dispozici terasa a uzavřená zahrádka. Ubytovat se u nás mohou i hosté se svými zvířecími miláčky. My sami máme pejska, který je k ostatním zvířátkům nekonflitní, říkáme mu vítací, protože se s každým hned vítá.

 

 

 

Najdou hosté ve Vašem jídelním lístku spíše českou kuchyni, nebo je lákáte na zahraniční speciality?

 

Určitě spoléháme na českou klasiku, občas doplněnou italským jídlem. Dříve často oblíbená svíčková a klasický řízek se už vytrácí. Dokonce ani kuřecí už není tak moderní. Hosté objednávají nejvíce vepřové, a to většinou jako přírodní plátky s přílohou. Také si rádi pochutnají například na dřevorubeckém steaku, ke kterému nesmí chybět pravý křen. Občas upečeme i koleno nebo udělám i jiné zabijačkové speciality.

 

 

 

A k dobrému jídlu i dobré pivečko. Jaké značky piv nabízíte?

 

Všechny značky, které nabízíme, jsou točené. Lahvové pivo tady nenabízíme. Vždy je zde k dostání

Plzeň a Kozel a doplňují se o Master, světlý nebo tmavý, Radegast a piva v nabídce. Z těch nealkoholických je to Birell.

 

Jak má pension otevřeno a kdy mohou hosté přijít ochutnat Vaše speciality?

 

Pension funguje celoročně. Co se týče hospůdky, oficiální otevírací dobu máme od 16 hodiny, ale jsme tu téměř nepřetržitě. V pondělí, ve středu i v pátek tu máme otevřeno již od 8 hodin ráno. Připravují se snídaně a personál je tu také. Celkem jsme tu čtyři lidi, kteří obstarávají veškerý provoz.

 

 

Nedávno jsem slyšela v rádiu, že jste vyhráli soutěž o nejlepší hospůdku. Můžete nám tuto akci nějak přiblížit?

 

Byla to soutěž rádia Kiss Jižní Čechy. Znali jsem jí už od kamaráda, když běžela vloni v Brně.

Tak jsme se spíše z hecu zaregistrovali, poprosili pár známých, aby nás podpořili, a čekali na výsledek. Vítězství bylo pro nás velkým překvapením a radostí. Výhrou byla čtrnáctidenní propagace v rádiu a především komerční představení pensionu. Získali jsme certifikát a tříhvězdičkové ocenění, kterého si považujeme jako kdyby bylo od Pohlreicha. Měli jsme z toho krásnej pocit, ukáplo i pár slziček. Je to chvála naší každodenní práce a to nás těší.

 

 

 

Čeho si nejvíce ceníte u Vašeho pensionu?

 

Jako doplňkovou nabídku považuji terasu a uzavřenou zahrádku. Rodiče tam mohou bez problémů pustit děti, jsou tam k dispozici hračky, v létě bazén, písek. Zahrádka je rozdělená na dvě části, jednu mohou využívat ubytovaní a druhá půlka je k dispozici hostům. V létě je hodně využívaná na pečení selátka, grilování. Je k dispozici i rodinným oslavám, kdy upečeme prasátko na přání zákazníka.

 

 

 

Stíháte kromě pohostinství i jiné aktivity?

 

Snažíme se do našich aktivit zapojit i hrabické občany a tak s nimi a právě pro ně pořádáme minimálně jednou měsíčně nějakou akci. Nyní proběhla Rábická lyže. Účast byla stejně jako vloni velmi hojná a akce byla pojata zároveň jako masopust, takže se jednalo o soutěž masek, které se vydali na starodávných dřevěných lyžích a užívali si závody a spoustu legrace.

Dnes 9. března chystáme MDŽ a máme nacvičené divadlo s názvem Čertova nevěsta. V dubnu jsou Velikonoce, takže velikonoční pomlázka, posledního dubna je stavění májky a pálení čarodějnic. Na 1. května chystáme prvomájový průvod v retro stylu s alegorickými vozy.

Snažíme se spojit práci se zábavou.

 

 

 

Děkuji za rozhovor a ať se Vám daří v podnikání i nadále.

Lenka Doubková