Konference o online výuce

 

 

Ve Vimperku proběhla online konference VIMonline2020:

Co nás naučila krizová online výuka – nečekaný experiment se vzděláváním na dálku 

 

 

 

  
       Organizátoři zvolili neplánovaně termín více než aktuální, protože právě ve středu 14. října  přešly na distanční vzdělávání všechny školy v ČR. Program nabídl zajímavé hosty, metodické workshopy, panelovou diskuzi i příklady dobré praxe. “Jak jste se připravili na domácí výuku jinak než v jarních měsících?” zněla první z otázek, na kterou se ptal moderátor a spoluorganizátor konference Petr Sudický. 

 

       Pozvání přijali analytik think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR a  společnosti PAQ research Václav Korbel, který při jarní vlně pandemie zkoumal dopady vzdělávání na děti i rodiče. Data u více než 500 domácností ukazují, že zavření škol může ovlnit chování celé generace dětí. Lucie Rohlíková, která je mimo jiné předsedkyní České asociace distančního univerzitního vzdělávání a zkušenou autorkou on-line kurzů, vedla na na konferenci pro účastníky metodický workshop.

 

       Příklady z praxe pak prezentovaly pedagožky Andrea Tláskalová, Štěpánka Baierlová a Monika Kotherová.
V chatové diskuzi se objevovaly dotazy na praktické příklady online výuky i nástrahy kyberšikany.

 

       Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci proběhla celá konference online a ze svých pracoven, kuchyní nebo obýváků se do ní zapojilo téměř osm desítek zájemců z Česka i Slovenska. Účastníci z řad učitelů i rodičů měli předem k dispozici video rozhovory s odborníky a mohli se jich proto v panelové diskusi ptát na zcela konkrétní dotazy.

 

       Záznam z celého odpoledne je dostupný na webových stránkách www.vimonline.cz.
Konferenci uspořádal spolek
VIM.Perk, který ve Vimperku a okolí dlouhodobě podporuje technické vzdělávání ve školách.

 

       Organizátoři děkují za záštitu, které akci poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Jihočeský kraj a město Vimperk.

 

Jitka Schneiderová

 

tz

 

 



{jcomments off}