Teplota výrazně poklesla během pár minut

Avizované ochlazení přecházelo 23. února přes Šumavu jen velmi pomalu. Ochlazovalo se od severozápadu, nejdříve tak pokles teplot zaznamenali v Klatovech nebo ve Velharticích a to již před 8 hodinou ranní. Kolem poledne byl chladnější vzduch již u Vimperka nebo Prachatic, horské polohy však v tu dobu stále ležely v teplém vzduchu.

 

Ve stejnou chvíli tak v podhůří Šumavy sněžilo a v horských polohách pršelo, což se stává velice zřídka. Do horských poloh se chladný vzduch dostal až mezi 15. a 16. hodinou, kdy déšť přešel ve sněžení, teplota klesla pod bod mrazu a sníh přestal tát.

 

Ochlazení přecházelo od severozápadu velmi pomalu, samotný pokles teploty však byl velmi rychlý, například ve Volarech se během 10 minut ochladilo o 3,4°C, což dokládá graf, viz níže. V 17 hodin se teplejší vzduch drží ještě v oblasti Lipenské přehrady, i zde však dojde brzy k poklesu teploty a dešťové srážky se změní ve sněhové.

 

Studená fronta ukončila příliv velmi teplého vzduchu, kdy v Husinci v pondělí 22. února zaznamenaly přístroje teplotu +16,5°C, naše meteostanice v Prachaticích 15,5°C a ve Čkyni 15,2°C. Ochlazení vydrží i v dalších dnech, díky teplotám pod bodem mrazu hrozí vysoké riziko vzniku ledovky a to hlavně v noci na 24. února, především v horských polohách napadne několik centimetrů sněhu.

 

Horská Kvilda 23. února v 15:10

 

Horská Kvilda 23. února v 16:45

 

 

Prudký pokles teploty ve Volarech:

 

 

zdroj grafu: ČHMÚ

(ir)