Za tři dny odtálo i 20 cm sněhu, vítr překonal 100 km/hod

Na začátku února postihla Šumavu výrazná obleva. Teploty v teplém jihozápadním proudění stoupaly vysoko nad bod mrazu, oblevu umocnily i výrazné srážkové úhrny a to především na návětří hlavního šumavského hřebene. Za první tři únorové dny hlásí nejvyšší úhrny stanice Prášily (57 mm), Bučina (47 mm) nebo Strážný (43 mm). Ještě vyšší srážkové úhrny byly na samotném hřebeni, ale v zimním období nejsou data ze srážkoměrů k dispozici. Takové množství srážek v kombinaci s tajícím sněhem se samozřejmě projevilo na výraznějším vzestupu hladin toků. Druhého povodňového stupně dosáhla krátce například Otava v Rejštejně. Na první povodňový stupeň se dostala Křemelná ve Stodůlkách, Otava v Sušici či Blanice na Blanickém Mlýně. Těsně pod prvním povodňovým stupněm byla 4. února ráno Teplá Vltava v Chlumu. 

 

4. února po půlnoci zesílil na studené frontě vítr, který v nárazech na hřebenech překonal hranici 28 m/s a ještě tak umocnil tání. Teplota se ale v brzkých ranních hodinách v nejvyšších polohách dostala pod nulu a tání na hřebenech tím skončilo.

 

Za první tři únorové dny stačilo odtát většinou kolem 15 až 20 cm sněhu a to i v těch nejvyšších polohách. V nadmořských výškách pod 800 metrů většinou leží jen nesouvislá pokrývka sněhu, výjimkou jsou oblasti blízko státní hranice. Na německém a rakouském návětří leží ale sníh i kolem 600 m n.m.

 

Nejvyšší nárazy větru na Šumavě 4. února:

Lokalita max náraz m/s zaokrouhleno zdroj
Dreisessel (D) 34,0 wetter-eggerszell.de
Velký Javor (D) 32,0 Wetteronline
Nová Pec 27,7 novapec.cz
Český Krumlov 24,0 X ČHMÚ
Černá v Pošumaví 20,0 X ČHMÚ
Volary, ČOV 19,5 X ČHMÚ
Vlkonice 19,0 X ČHMÚ
Churáňov 18,9 ČHMÚ
Volary, Tolarova ul. 17,6 pocasi-volary
Tisovka 17,5 X ČHMÚ
Kašperské Hory 17,0 X ČHMÚ
Klatovy 17,0 X ČHMÚ
Zwiesel (D) 16,9 Wetteronline
Strakonice 16,0 X ČHMÚ

 

(ir)