Do Volar se přesunula stanice z Lenory

Na konci ledna 2018 byla vytipována ve Volarech lokalita, kam by se mohla během roku přesunout klimatologická stanice Lenora – Houžná, kterou provozuje Český hydrometeorologický ústav, pobočka České Budějovice.

 

Nejvhodnější byl pozemek v objektu čistírny odpadních vod na jižním okraji města. S umístěním souhlasilo jak město Volary, tak i firma Čevak. Nic tak nebránilo tomu, aby firma Meteoservis Vodňany v druhé dekádě července zrealizovala přesun celé meteostanice.

 

Stanice je tzv. základní – klimatologická, měří teplotu a vlhkost vzduchu ve standartní výšce 2 metry nad zemí, dále je zde přízemní teplotní čidlo, měření směru a síly větru v 10 metrech nad zemí. Stanice byla také osazena váhovým srážkoměrem. Nadmořská výška stanice je 749 m n.m.

 

Současně pokračuje provoz stanice Volary s indikativem C7, která je ve vlastnictví města v provozu od roku 2011. Došlo pouze k přejmenování stanice na Volary, Luční potok , aby nedocházelo k záměně naměřených dat. Data jsou poskytována nadále ČHMÚ. Na této stanici probíhá pouze měření teploty ve 2 metrech a 5 cm nad zemí. Stanice jsou od sebe vzdáleny přes 1 km vzdušnou čarou.

 

I třetí volarská soukromá meteostanice umístěná od roku 2007 v Tolarově ulici pokračuje v měření.

 

Data z nové stanice Volary jsou standartně k dispozici na webu ČHMÚ v grafické podobě (graf), také v mapě ČHMÚ aktualizované jednou za hodinu (mapa) a od 3. září, s laskavým souhlasem, také na webu pocasi-volary.cz na hlavní straně, kde je k dispozici aktuální teplota a denní min a max teplota. Podrobné srážkové úhrny ze stanice lze sledovat na stránce Hlásné a předpovědní povodňové služby ČHMÚ.

 

označení stanic na webu pocasi-volary.cz
původní název nový název
Volary (město) Volary (město)
Volary (okraj města) Volary, Luční potok
Volary (ČOV, ČHMÚ)

 

Fotografie nové meteostanice Volary:

{gallery}pocasi/2018/07/07_19_volary{/gallery}

 

 

Graf stanice Lenora – Houžná v den ukončení provozu, zdroj ČHMÚ:

 

Graf stanice Volary v den zahájení provozu, zdroj ČHMÚ:

 

(ir)