Zapršelo dostatečně?

Zapršelo dostatečně?

Na tuto otázku se ptá v posledních dnech plno lidí. Odpověď je jednoznačná. Bohužel nikoliv. Sice po dlouhodobé absenci srážek zapršelo prakticky na celé Šumavě, ale srážkové úhrny nebyly na toto období nijak vysoké. Navíc rozložení srážek bylo velmi nerovnoměrné.

 

Pokud se zaměříme na období od začátku května, tedy na období od 1. do 20. května, spadlo na území Šumavy od 5 do 92 mm srážek na metr čtverečný. Jde tedy o obrovský nepoměr. V okolí Houžné nedaleko Lenory na Prachaticku, kde spadlo srážek nejvíce, tak 2/3 květnového úhrnu spadly během necelých 2 hodin (58 mm). Znamená to tedy, že naprostá většina této vody neměla šanci do země vsáknout a došlo k odtoku po povrchu. Nad 50 mm srážek mají za dvě dekády května pouze stanice Lenora, Filipova Huť, Pasečná, Churáňov, Husinec a Březník – hřeben. Většina srážkových úhrnů byla u těchto stanic v přívalových srážkách, navíc na malém území, což nedostatek vláhy v půdě plošně neřeší.

 

Nejméně srážek za poslední týdny spadlo na stanicích Tisovka, Kašperské Hory, Hojsova Stráž, Vimperk a Čachrov. Úhrny od začátku měsíce května nedosáhly v těchto lokalitách ani 15 mm, v případě stanice Tisovka pouhých 5 mm.

 

I přes nedostatek srážek (vyjma měsíce ledna), který v tomto roce pociťujeme, je vlhkost v půdě do hloubky 20 cm v porovnání s většinou území České republiky ještě dostatečná, což dokládá mapka ČHMÚ.

 

Období května a června bývá z pravidla na Šumavě na srážky bohaté. Pokud tedy v následujích 5 týdnech bude i nadále nedostatek srážek, velmi významně se prohloubí roční srážkový deficit. Ten například ve Volarech dosahuje k 20. květnu zatím 28 mm a ve Velharticích 61 mm (údaje ze soukromých meteostanic, porovnání s roky 2009-2017 u Volar a 2006-2017 u Velhartic).

 

Na nedostatek srážek reagují šumavské toky nízkými průtoky. Pod hranicí sucha jsou k 20. květnu čtyři měřící stanice odvádějící vodu ze Šumavy a to Chvašinský potok v obci Chvalšiny, Blanice na Blanickém Mlýně a v Bavorově a Bezdrevský potok v Netolicích.

 

Vývoj srážek v roce 2018 na stranicích Volary a Velhartice k 20. květnu 2018:

 

Modelová vlhkost půdy v hloubce 0 až 20 cm pod trávníkem, zdroj mapy ČHMÚ:

text (ir)

foto (mr)