85 cm nového sněhu …

Následující dny pronikne od severu do střední Evropy velmi studený, původem arktický vzduch.

   

 V noci ze soboty (23.4.) na neděli (24.4.) se v polohách nad 600 metrů nad mořem budou postupně více a více do deště přimíchávat sněhové vločky. Takže nedělní probuzení bude ve vyšších polohách do “bílého”. Sněhové přeháňky se tak budou vyskytovat od cca 500 metrů nad mořem v Pošumaví po celou první polovinu příštího týdne. Současně se při vyjasnění bude velmi ochlazovat, takže nejsou vyloučeny teploty ve Vimperku, v Prachaticích a  v Sušici pod -5°C, ve Volarech i -10°C a v mrazových lokalitách pravděpodobně klesne rtuť hluboko pod -15°C.

 

Takové vpády zimy koncem dubna jsou na Šumavě vzácné ale občas přicházejí. Například v roce 1980. Amatérský meteorolog Antonín Vojvodík vzpomíná: “Počátek mého měření na Horské Kvildě od ledna 1978 za pomocí místního občana B. Předoty, byl v duchu vysoké vrstvy sněhu, který se držíval nejméně do poloviny dubna souvisle. Třetí zima byla podobná, sníh v dubnu sotva se dostal 21. dubna na hranici souvislosti, tak následovaly v dalších dnech mimořádné vánice, že již 25.4. tam bylo 80 cm, co dokázalo za 3 dny napadnout. Eda Hones v krámku na Horské Kvildě říkal: “Nepamatuju, že na konci dubna jsme byli odřízlí od světa a nedorazilo zásobování. Vítr a obří závěje na větrné přijezdové části od Kvildy z okraje Jezerní slatě stále dokola zasypávaly příjezdovou silnici”. Vyprávěl mě v té době i pan Krejsa – vedoucí stanice Churáňov v tom dubnu roku 1980, přijel autobusem z Vimperka se zpožděním k hotelu Churáňov, dál propluhováno nebylo. Zkoušel se brodit, až nad pas zkratkou ku stanici.. nebylo to v lidských silách v takové velké vrstvě čerstvého sněhu se pohybovat, říkal, že poprvé za celou dobu jeho služby nebyl schopen na stanici od autobudu dorazit”. 

 


Z posledních mírných zim jsme “zhýčkaní”. Co koncem dubna zima umí potvrzuje i oficiálními daty Roman Szpuk z Metorologické stanice  Churáňov: “21. dubna 1980 bylo na Churáňove 10cm sněhu, 22. dubna 20 cm,  23. dubna již 55 cm. O den později, tedy 24. dubna už 80 cm a 25. dubna chybělo jen pět centimetrů do metru –  oficiální údaj zní 25. dubna 1980 v 7.00 : 95cm sněhu!

 

Podle záznamů dalšího amatérskeho meteorologa Jendy Procházky byl na Špičáku metr a půl sněhu. A můžeme jen spekulovat – jak mocná vrstva bílé peřiny asi v té době byla na hřebeni Šumavy.

     

Jak bylo koncem dubna roku 1980 ve Vimperku? Roku 1980 úřadovala zima i v podhorském městě. Sníh  začal padat 20.4 a už 24.4. na svatého Jiří ležela 35 cm vysoká vrstva sněhu. Až 30. dubna sníh byl nesouvislý.V posledních letech se to zdá až neuvěřitelné. Jestě na počátku května jsem jel autobusem na Churáňov a na běžkách na kontrolu přes Zlatou studnu na Horskou Kvildu. ” dodává s úsměvem  Antonín Vojvodík.

 

A kolik že by mělo v přílivu velmi studeného vzduchu v následujícíh dnech napadnout na Šumavě a v Pošumaví sněhu? V noci na neděli 24. dubna by mělo podle současných předpovědí napadnout od 2 do 4 cm sněhu a to i v polohách kolem 600 metrů. Další výraznější sněžení předpovídají modely z pondělí na úterý 26. dubna, kdy by mohlo nasněžit od 5 do 15 cm, na hřebeni Šumavy pak pravěpodobně přes 20cm. 

 

text : Marek Matoušek , Ivo Rolčík

ilustrační foto :  Jan Tláskal