MUDr. Petr Hoffman

 

Má TCM své místo i dnes ?

 

     Han dynastie, roku 154 před Kr., Severní Čína. Žena mandžuského nájezdníka pracuje na poli. Fouká chladný vítr. Odpoledne po práci pociťuje svědění v hrdle, ztuhnutí šíje a bolesti hlavy s vodovou rýmou. Navštíví místního bosonohého lékaře, který jí připraví odvar z několika čínských bylin a během několika hodin se její stav podstatně změní k lepšímu a do 2 dnů je zcela zdráva.

 

     Rok 1998, Vancouver, Kanada. Pan McCarthy, marketingový manažér, vystupuje z klimatizovaného letadla. Zpocený pak usedá do klimatizovaného taxíku. Večer v hotelu pociťuje bolesti hlavy se ztuhnutím šíje, pálení v hrdle, objevuje se vodová rýma s opakovaným kýcháním. Dle rady svého čínského obchodního partnera navštíví lékárnu s tradiční čínskou medicínou, kde je mu doporučen čínský přípravek Chlad ranní mlhy (kód 002) ve formě bylinných tablet. Po několika hodinách příznaky ustupují, aby do 2 dnů zcela vymizely.

 

     V obou případech se jednalo o tzv. napadení zevním chladným větrem, kterýžto stav se projevuje a léčí po věky věků stejně, tak, jak nám TCM předkládá. 

více www.patentnimedicina.cz