25 let poté…. na stejném místě

Sejdeme se pod lípou

Datum 17. listopad 1989 se nesmazatelně vepsalo do soudobých dějin. Dvacet pět let od revoluce připomene ve světě na 100 akcí různých druhů, na jejichž realizaci se podílejí Česká centra a zastupitelské úřady. Mezi stěžejní události bude patřit odhalení busty Václava Havla ve washingtonském Kapitolu.

 

Spojené státy americké připomenou události sametové revoluce hned několika akcemi. Dne 19. listopadu se v budově Kapitolu ve Washingtonu uskuteční slavnostní odhalení busty Václava Havla. Bývalý prezident se tak stane teprve čtvrtým cizincem, jehož odkaz bude busta v historickém sídle Kongresu USA připomínat.havel

 

Ve Washingtonské národní katedrále se také uskuteční koncert České filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. Na programu bude Smetanova Vltava a Dvořákova Novosvětská. Ve dnech 17. – 21. listopadu bude v galerii Českého centra New York vystaven rukopis Antonína Dvořáka k Symfonii č. 9 Novosvětské. Originál se tak poprvé vrací do New Yorku, kde byl v letech 1892 – 93 napsán.

V nizozemském Haagu již byla v minulých dnech zahájena výstava Česká osudová data, která prezentuje velkoformátové snímky zachycující listopadové události. Výstava, která se v létě zastavila i v Praze, byla k vidění už v Miláně, Tel Avivu, Mnichově či Kyjevě. (zdroj: www.classicpraha.cz)


 

V Sušici si tradičně připomeneme Den boje za svobodu a nezávislost  17. listopadu

v 17 hodin setkáním pod lípou na sušickém náměstí.

Vzpomeneme 25. výročí Sametové revoluce,

 události z roku 1939 i nedožité 70. narozeniny Karla Kryla. 

 

pametni deska havlovi5  lipa1

 

pametni deska havlovi28