logoduhanazor

Pane premiére, koho podpoříte?

Pozvánka na happening před Úřadem vlády ČR

 

Pane premiére, koho podpoříte? České stavaře, anebo ruské naftaře?

Test pro Bohuslava Sobotku před cestou na energetický summit EU, předání otevřeného dopisu firem a ekologických i rozvojových organizací

 


Kdy: středa 19. března od 9:30 hodin

Kde: Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1

Kdo: Experti a dobrovolníci Hnutí DUHA

 

Co: Vizuálně atraktivní happening před cestou premiéra na summit EU (20. – 21.3), kde se bude podílet na klíčovém rozhodnutí o směřování energetické politiky Unie do roku 2030. Předání otevřeného dopisu firem, ekologických a rozvojových organizací premiérovi s  požadavky na progresívní českou pozici při rozhodnutí.

 

 

Kontext:

Příští týden budou šéfové vlád EU rozhodovat o tom, zda a jak chce osmadvacítka dál snižovat svoji obrovskou závislost na fosilních palivech. Summit se koná právě v době prudce se zhoršujících vztahů s Ruskem, které je přitom největším dovozcem ropy, plynu i uhlí do Unie. Využije Evropa a ČR summitu a ukrajinské krize jako jedinečné příležitosti ke skoncování s nebezpečnou závislostí?

 

Sobotkova vláda ovšem zatím prosazuje ještě slabší cíle pro rozvoj moderní energetiky, než navrhuje Evropská komise. Kabinet tedy vlastně chce, aby se státy EU rozhodly, že příštích patnáct let nebudou investovat do žádných programů ke snížení spotřeby energie a skleníkových emisí.

 

Přitom podle posledního průzkumu Eurobarometru si 85 % našich obyvatel myslí, že by stát měl mít konkrétní cíl, o kolik více budeme vyrábět energie z obnovitelných zdrojů. Tři čtvrtiny Čechů a Češek také soudí, že opatření, jež čelí globálním změnám podnebí, jsou zároveň prospěšná pro ekonomiku a pracovní místa.

 

Hnutí DUHA připomene akcí premiérovi, že spolurozhoduje o tom, zda bude z naší země dál odtékat každý den přes půl miliardy za ropu a plyn, nebo oživí-li domácí ekonomiku a umožní nám stát se chytrými neplatiči – neplatit zbytečně vysoké účty za fosilní paliva.

 

-tz hd-