logoduha

Číslo týdne: 10-20 %. O tolik klesne…

Číslo týdne: 10 – 20. O tolik % klesne cena elektřiny díkylogoduha

menším lokálním výrobcům z čistých zdrojů

 

Aktuální pokles ceny elektřiny by měl v dalších letech pokračovat. Podle Institutu pro budoucí energetické systémy při Univerzitě v Sársku se díky intenzivnější soutěži výrobců na trhu sníží cena elektřiny na německé burze – která určuje i české ceny proudu – o 10 až 20 %. Rozvoj obnovitelných zdrojů totiž umožňuje  pronikání menších firem na trh a nutí k ústupu energetické mamuty jako E.ON, RWE nebo ČEZ, kteří vyrábějí hlavně z stále dražších fosilních paliv.

 

Aktuální výzkum ukázal další důvod – vedle často nulových nákladů na palivo – proč obnovitelné zdroje zlevňují elektřinu. Přitom jsou podporovány méně než uhelná elektřina. V ČR připlácí na 1 kWh stát a spotřebitelé 49 haléřů u obnovitelných zdrojů a 67 haléřů v případě uhlí. Celosvětově obnáší státní podpora fosilních paliv 544 miliard dolarů ročně. Výdaje na podporu obnovitelných zdrojů jsou pětkrát nižší – kolem 100 miliard dolarů.

 

Na rozdíl od desítky let trvající podpory fosilních paliv je podpora čistých zdrojů racionální, dočasná a užitečná.

 

Cena docházejících fosilních paliv roste, cena obnovitelných zdrojů rychle klesá. Jedna kilowatthodina větrné

 

elektřiny za posledních 5 let se zlevnila o 29 %. Mezinárodní energetická agentura očekává, že už příští rok

 

bude průměrná cena nedotované větrné elektřiny v Evropě asi o desetinu nižší než dotované uhelné.

 

 

Ale malé čisté zdroje přinášejí i příležitost, jak se účtů za elektřinu zbavit úplně. Chytrý systém podpory malých solárních elektráren na střechy domů – který používá například Rakousko a spouští jej Slovensko – by i u nás umožnil rodinám snížit účet za elektřinu na nulu, aniž by to ostatní spotřebitele nebo stát stálo byť jen jedinou korunu.

 

Hnutí DUHA takový systém navrhovalo, ale Rusnokova vláda jej smetla se stolu a naopak prosadila pokračování fosilních dotací. Vznikající vláda slíbila to napravit a umožnit rodinám a obcím vyrábět si vlastní čistou elektřinu.

 

Vláda udělala včera první krok k tomu, abychom se zbavili tíživé závislosti na fosilních palivech. V podepsané koaliční smlouvě je přelomový zákon, který stanoví, jak se bude snižovat spotřeba ropy, zemního plynu a uhlí. Zákon se osvědčil ve Velké Británii a u nás jej prosazuje Hnutí DUHA.

 

Další novinky o české závislosti na fosilních palivech i překvapující zajímavosti ze světa ekonomiky a ekologie můžete sledovat v seriálu: www.cislotydne.cz

 

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

Čisté decentralizované zdroje elektřiny umožňují, aby elektřinu vyráběly i menší firmy, obce a domácnosti. Větší konkurence tlačí cenu proudu dolů a spotřebitelé se zbavují závislosti na energetických mamutech, jako je ČEZ.“

 

Česká vláda se zavázala přijmout zákon, který vytvoří prostředí pro investice do chytrých řešení jako je čistá energie, zateplování domů, moderní veřejná doprava, recyklace odpadků nebo více místních potravin v obchodech. Zákon, který se osvědčil v Británii, srazí naší závislosti na drahých dovozech ropy a plynu i na uhelných dolech.“

 

-hd-