O Andělíček je pořád zájem

Kdyby nebylo paní Alžběty Meržkové roz. Rozacýnce z Karlšperka a paní Roziny Polyxeny Weisenregnerové z Uračova, dvěma měšťanským dobrodincům, kteří se zasloužili o stavbu kaple, která je každým rokem ústředním bodem duchovního srdce sušické poutě, byli bychom ochuzeni o krásné poutní místo. Tento rok si právě připomínáme 330 let od posvěcení této významné dominanty našeho města.

andělíček

Láska lidí k tomuto místu se již od věků vyjadřuje zdrobnělém názvu Andělíček. V roce 1863 byla kaple vysvěcena světícím biskupem Janem Ignácem Dlouhoveským. To byla pouze hotova kaple. Ambity s menšími kaplemi vznikly až po téměř 75 letech. Od roku 1771 u kaple působilo Bratrstvo Andělů Strážných. Lokální a regionální poutní život se rozvinul zejména v baroku a tudíž putovala na Andělíček řada poutníků, a to nejen při sušické pouti, ale také v dobách tísně.

andělíček2

Stoleté jubileum posvěcení slavila celá Sušice velkolepě, s řadou procesí, pobožnostmi, ohňostrojem a poutní zábavou. Na říšský trůn usedl Josef II. a kaple anděla Strážného byla za jeho panování dána do dražb.Kdyby nebylo děkana římskokatolické farnosti, který kapli koupil, kdo ví, zda by tam ještě stála. Nemohla se ale používat k liturgickým úkonům. Přes usilovné snahy panovníka Josefa II. o zdecimování římskokatolické Církve se kaple a věřící dožili dvoustého výročí posvěcení, a s jakou radostí a nadšením to spolu s českobudějovickým biskupem Josefem Janem Heisem oslavili!

img 4529

I v roce 330tého výročí posvěcení kaple Anděla strážného proběhla pouť k Andělu strážnému za přítomnosti českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura, OFMCap, který přijel do Sušice, aby s přítomnými slavil hlavní poutní mši sv.. Mnozí z těch, kteří normálně nechodí do kostela, se také dostavili aby se povzbudili slovy pana biskupa. Hospodyňky, které o pouti mají mnoho starostí v kuchyni, oslavily pouť již v 7.30 hod. tradičně v kostele sv. Václava s rodákem P. Bohuslavem Švehlou. Sobotní večer zahájil novokněz Jozef Gumenický, který slouží jako spirituál na biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích. Nedělní mše sv., kterou slavil P. Tomas van Zavrel, byla navštívena mnohými rodinami s dětmi a jako obvykle dokázal vytvořit nádhernou atmosféru s patřičnou pozorností pro samotné děti. A tak můžeme říci, že pouť byla opět velmi vydařená. Mnozí občané a návštěvníci Sušice se duchovně povzbudili a mají na co vzpomínat. Necháme se překvapit, co římskokatolická farnost připraví na oslavy 330. výročí vzniku této dominanty Sušice. První akce je na obzoru:

 

Česká křesťanská akademie v Sušici zve všechny na Andělíček na zajímavou přednášku věhlasného historika Muzea Šumavy PhDr. Jana Lhotáka o Andělíčku, a to v sobotu 14. září 2013 v 17 hod. Andělíček bude ten den mimořádně otevřen od 16 do 19 hod. Akce se koná v rámci celoevropských Dnů evropského dědictví.

Marcela Havelková