Připojte se k pouti

Pojďte s námi sdílet naše společné tradice

KAŠPERSKOHORSKÁ POUŤ

Pouť v Kašperských Horách to nikdy nebyly jen kolotoče, houpačky, střelnice a reprodukovaná hudba z amplionů, vždycky tu bylo „NĚCO NAVÍC“. Tradice, která se v Kašperských Horách dochovala, je stále živá a dodnes neztratila nic ze své aktuálnosti. Hovoří totiž o věcech, které jsou nám blízké a mají co říci nám všem. Pouť totiž není jen o putování někam, ale také o setkávání se s někým, o mnohých setkáních, s rodinou, přáteli, známými. Pouť je místem otevřených srdcí. Dávné vztahy jsou prohlubovány a nové vznikají, jako bychom si byli trochu blíž.

Vlastní program pouti začíná již v pátek 2. srpna 2013 ve 22.00 hodin tichým světelným procesím od baziliky sv. Markéty k poutnímu kostelu Panny Marie Sněžné, zakončeným adorací, resp. meditací při svíčkách. Je to vlastně taková slavnost otevírání duší. Otevírání duší pokoji, klidu a míru a kdo ve dnešní hektické době tyto věci postrádá a hledá, mohl by tu něco z nich nalézt.

Sobotní poutní podvečer bude patřit Schole Gregorianě Pragensis, v jejímž provedení zazní v bazilice sv. Markéty od 17.00 hodin slavnostní gregoriánské nešpory. Následuje poutní procesí s korouhvemi do kostela Panny Marie Sněžné, kde proběhne česko-německá mše celebrovaná páterem Tomasem van Zavrelem a Msgr. Kajetánem R. Steinbeisserem.

Pro všechny milovníky gregoriánského chorálu a mysteriozních zážitků za svitu nespočetných svící je od 20.30 hodin připraven v kostele sv. Mikuláše koncert Scholy Gregoriany Pragensis. Jak název jejího programu „Rosa Mystica“ praví, na samém okraji Kašperských Hor rozkvete do sobotní noci jedinečná, neopakovatelná a zosobněná „tajemná růže“, aby svou vůní provoněla nejen usínající město pod Kašperkem, ale s ním i celou Šumavu a mnohá srdce, která zůstanou do té noci otevřena.

Vrcholem nedělního programu a zároveň celých poutních slavností pak bude gregoriánská pontifikální mše v bazilice sv. Markéty celebrovaná arcibiskupem pražským a primasem českým Mons. Dominikem kardinálem Dukou za hudebního doprovodu Scholy Gregoriany Pragensis, začínající o desáté hodině dopolední.

O třetí hodině odpolední si všichni poutníci a vlastně úplně každý, kdo třeba jen náhodou půjde kolem, může dojít pro požehnání do poutního kostela Panny Marie Sněžné. Hudební doprovod pro tentokráte obstará soubor Eibenschläger Sänger.

I letos bude Kašperskohorská pouť místem mnohých setkání. Třeba se tam potkáme, možná se jen s úsměvem mineme, abychom si šli každý dál svou cestou. Nebude to sice vlastní setkání, ale bude to ten úsměv, který nás změní…NAPOŘÁD…

Alena Bernardová

 

 

poutni slavnost kasperky