Návrat fotbalových odchovanců

Sušice se těší na návrat fotbalových odchovanců

Za několik málo dnů přivítáme v Sušici sportovce, odchovance sušického fotbalového oddílu a budeme moci slavit. Opět se sejdou ti, kteří dobře reprezentovali sušický fotbal. Před 20 lety zvítězila starší parta jako jediná v nejvyšší soutěži dorostu Západočeského kraje a mladší fotbalisté, kteří zvítězili před 15 lety poprvé a naposledy v nejvyšší soutěži Plzeňského kraje.

 

Budeme mít možnost si zavzpomínat na řadu úspěchů. Například, když byl fotbalový oddíl požádán, aby mladí fotbalisté reprezentovali náš kraj na celostátním turnaji žáků v Českém Těšíně. Jeden den odpoledne bylo vedení žáků osloveno, druhý den byl získám souhlas rodičů a všichni omluveni ve škole a třetí den ráno jsme autobusem odjížděli na turnaj. Bylo to časově náročnější, ale pro partu otců nic mimořádného.

 

Čas běžel a již v sezóně 1991-1992 mladí fotbalisté vybojovali postup do krajského přeboru dorostu. V následující sezoně, v posledním roce fungování Západočeského kraje, ještě s účastí klubů z karlovarské oblasti jsme byli opět úspěšní. Finálové utkání se odehrálo ve Stříbře a náš tým zvítězil nad dorostenci Sokolova 3:2. Tak, jak to bývá, na jedné straně radost z úspěchu a na druhé straně smutek. Nikdy jsem neviděli plakat tolik chlapů, tak jak po prohraném utkání otce a dědy sokolovských hráčů. Naši soupeři hráli vynikající fotbal a našim hráčům patří dík za nejlepší výkon, který kdy podali.

 

Následoval vítězný turnaj v Regenu a bylo jedinečné nejen vítězství na tomto turnaji, ale v historii sušického fotbalu poprvé, kdy se celé mužstvo zúčastnilo před finálovým zápasem dopolední mše na fotbalovém stadionu.

 

Starší dorostenci působili v mužstvu, které nejméně zatěžovalo rozpočet fotbalového oddílu. Otcové finančně pokrývali nákup dresů, míčů, sportovního oblečení, nepromokavých teplých bund, finančně zajišťovali soustředění, dovolenou hráčů a sportovní zájezdy po Evropě. Díky Miloši Půrokovi odjeli kluci na finálový zápas do Stříbra v jednotném společenském obleku, že takto vystupovali v Německu, a že odjeli na dvanáctidenní zájezd do Švédska, jako dobře vypadající reprezentanti sušického fotbalu.

Tehdy se část vedení fotbalového oddílu rozhodla najít viníka napjaté situace v ,,A” mužstvu mužů. Jeden z mladších fotbalistů měl o pět let později pocit, že jemu a jeho kamarádům nebylo věnováno tolik přízně jako starším dorostencům. Bláznivá doba, kdy se projevovaly skutečné charaktery lidí, jejich neschopnost, možná neochota udělat něco málo navíc. Viník špatného stavu v mužstvu mužů se našel rychle. Byli to otcové a trenéři dorostenců. Dobrá hra mladých fotbalistů, výchova k slušnému chování na hřišti i mimo něj, pomoc při doučování, absolutní zákaz kouření a neprovozování jiných špatných návyků není pro ješitné lidi bohužel nejdůležitější. Těmto lidem jsme nedovolili zasahovat do chodu mužstva dorostu. Proč také, když trenér dorostenců Ing. Karel Steininger byl pro mladé sportovce morálním vzorem a po sportovní stránce zárukou dobře odváděné práce a kdy mu vynikajícím způsobem pomáhali pánové Julík Skala, Luboš Friš a Jan Řezáč. Abych byl spravedlivý, dalším trenérem, kde cítím velký respekt hráčů i po delší době, je pan Václav Kotrba.

Také se otcové snažili. Zorganizovali sportovní zájezd do severní části Dánska, před odjezdem nakoupili jednotné sportovní oblečení a další sportovní doplňky. Také například uskutečnění jedenáctidenního zájezdu do oblasti jižního cípu Itálie bylo odměnou za jejich přístup k fotbalu.

 

Kvalitní práce s mládeží se prokáže především tím, když po přechodu do mužstva dospělých se někteří dorostenci uplatní mezi muži ve vyšších soutěžích. Lidé, kteří se pohybují kolem fotbalu ocení, pokud 16 sušických odchovanců ze dvou ročníků bylo výkonnostně schopných nastupovat v ČFL, v divizní soutěži a nejvyšší krajské soutěži. To lze hodnotit jako mimořádný úspěch při práci s mládeží v malém městě.

 

Dovolte mi, abych touto cestou poděkoval sportovním přátelům z fotbalovému oddílu Svatobor Hrádek za maximální ochotu umožnit odehrání zápasu na jejich fotbalovém trávníku.

 

V pátek 5. července odehrají naši oslavenci přátelské utkání proti významným osobnostem našeho kraje. Věříme, že v den pořádání setkání nebudou mít někteří povinnosti ve svých klubech a budeme moci přivítat některé hráče Viktorie Plzeň. Dále jsou pozváni bývalí ligoví fotbalisté, sušický rodák František Čaloun, Jaromír Mysliveček, Karel Rada, Petr Vlček, Josef Čaloun a také Pavel Baroch, Josef Milota a další, z nichž někteří prověří na zeleném trávníku sušické oslavence.

 

Od dopoledních hodin budeme na hřišti připravovat malé pohoštění, které nabídneme po odehraném zápasu (začátek utkání v 16 hodin) hostům, oslavencům a sportovním příznivcům. Posezením u dobrého jídla setkání neskončí. Ve 20.30 hodin se sejdeme v sušické sokolovně na slavnostním večírku, kde nám k tanci a poslechu zahraje kapela Extra Band revival.

 

Mnoho našich oslavenců a hostů jsou klienti společnosti OVB Allfinanz a. s. z plzeňského zemského ředitelství. Budeme moci přivítat plzeňského seniora zemského ředitele Ing. Miroslava Šafra. Pan ředitel má sport v krvi, otec vedl jako trenér národní mužstvo v házené a sám pan ředitel hrál ligovou soutěž.

Na sportovní akci 5. července zveme co nejširší veřejnost, která si může odpolední procházku zpestřit návštěvou fotbalového stadionu v Hrádku. Tato akce je pro všechny příznivce sportu volně přístupná a věříme, že se budou dobře bavit všichni dospělí i děti, pro jejichž zábavu připravujeme sportovní soutěže s řadou zajímavých cen.

Milan Brabec st.