Máme unikáty, které nám svět závidí

ČR má v UNESCO 12 památek – znáte je?

Jezdíme na dovolené tisíce kilometrů, máme oblíbené destinace u moří i v horách, ale víme, že v České republice jsou poklady nevídané krásy a hodnoty? Víme, čím se můžeme chlubit?

Kdybychom teď nabídli kvíz o znalostech českých kulturních památek, jak byste dopadli? A kdybychom ho ‘zpřísnili’ o to, které z nich jsou zapsané v seznamu UNESCO…?

Pojďme se vydat na krátkou exkurzi po nich, prostřednictvím nabídky cestovní agentury PhDr. Ludmily Szvitkové, která v Sušici už téměř rok nabízí klientům výlety za zajímavostmi, které byste třeba ani sami nevyhledávali.

logo ca lsz

„Je mnoho míst, a jsou docela blízko, která stojí za to si prohlédnout. Už proto, že jsou součástí naší kulturní historie a alespoň minimální povědomí o nich by měl mít každý,” říká majitelka CA Ludmila Szvitková a doplňuje pozvánku o podrobnosti týkající se českých unikátů zapsaných v UNESCO:

 

lednice valtice

(foto: http://www.lednicko-valticky-areal.cz, úvodní ilustr. www.unesco-czech.cz)

 

„Před 20 lety, v prosinci 1992, byly na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsány první tři české památky – historická jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče.

Česká republika je v pozici UNESCO z hlediska své velikosti velmocí. Za 20 let se podařilo na seznam zapsat celkem 12 českých a moravských památek. Patří k nim kromě prvních tří také obec Holašovice v jižních Čechách, Kutná Hora, Lednicko-valtický areál, Litomyšl, vila Tugendhat v Brně, Třebíč, Kroměříž, Olomouc a kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou.”

zelena-hora

(foto: http://www.zdarns.cz)

 

Ale v UNESCO nejsou zapsané jen naše budovy a takříkajíc „hmotné” památky?

„To je pravda. České republice se podařilo zahrnout do unikátního kulturního dědictví i tři nehmotné kulturní tradice. Jedná se o Masopust v Hlinsku – jsou doloženy popisy masopustních obchůzek a masek z konce 19. století, které se v nezměněné podobě konají do dnešních dnů, Slovácký verbuňk – improvizovaný mužský tanec z jihovýchodní části Moravy (Slovácka) a Sokolnictví – jeden z nejstarších vztahů mezi člověkem a dravcem, který trvá více než 4 000 let. Mimochodem – když byla vyhlášena nominace na sokolnictví, přihlásil se k zápisu do světového seznamu rekordní počet zemí – mimo jiné Belgie, Francie, Maroko, Saúdská Arábie, Sýrie a také Česká republika” doplňuje L. Szvitková.

V nabídce najdeme právě výlety za těmito unikáty:

„Pro letošní sezónu je připraveno pět výletů kombinovaných s českými památkami v UNESCO : Lednicko-valtický areál, Holašovice – Selské slavnosti a Český Krumlov, Olomouc a Litomyšl, Žďár na Sázavou – Zelená Hora – Kutná Hora, Praha. Ve všech oblastech je vybráno vždy to ‘nej’ tak, aby výlety byly pohodové a zároveň obohacující.”

Nejen na tyto, ale i na další výlety se můžete přihlašovat už teď, z nabídky CESTOVNÍ AGENTURY si určitě vyberete podle svého gusta. A jestli dáváte přednost rodinné dovolené u moře, koupání v termálech, nebo delším cyklovýletům, poznávacím zájezdům v tuzemsku nebo v zahraničí – i to vše tu pořídíte – na jednom místě a za stejnou cenu jako v katalogu cestovních kanceláří. Při výběru navíc můžete využít zkušeností a poznatků cestovní agentury i jejích spokojených klientů. Neděláte si starosti  s vyplněním cestovní smlouvy a zajištěním dalších služeb, prostě si vyberete a potom se už jenom těšíte na dovolenou.

(PR)

V Paříži v roce 1972 přijala generální konference UNESCO Úmluvu o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Tento dokument vytváří systém mezinárodní ochrany dědictví výjimečné universální hodnoty, které by měly být zachovány pro budoucí generace. Česká republika převzala závazky ČSFR, která se k uvedené úmluvě připojila v roce 1991. Pro status kulturní a přírodní památky UNESCO platí přísná kritéria, která říkají, že památky musí:

– představovat mistrovské dílo lidského tvůrčího génia – vykazovat významnou vzájemnou výměnu lidských hodnot během určitého časového období v oblasti rozvoje architektury nebo techniky, umění, urbanistiky nebo vytváření krajiny

– představovat jedinečné nebo výjimečné svědectví o kulturních tradicích nebo civilizaci dosud existující nebo již zaniklé

– být vynikajícím příkladem tradičního lidského osídlování nebo využívání půdy, typického pro určitou kulturu

– být přímo spojeny s událostmi nebo živými tradicemi, myšlenkami či vírou, uměleckými a literárními výtvory

Dnes je na Seznamu UNESCO zapsáno celkem 936 lokalit ze 153 zemí světa. Z celkového počtu 936 zápisů je 725 kulturních, 183 přírodních a 28 smíšených zápisů.

{jcomments off}