Názor P. Šmída: neohýbejme dějiny

Neohýbejme dějiny!

 

8. květen 1945 je pro svět a zejména pro Evropu velmi významný den. Na našem kontinentě totiž skončila II. světová válka, nejhorší válečný konflikt v dějinách světa, který znamenal mimořádné lidské utrpení.

 

Patřím ke generaci, jež samotnou válku zná pouze z dokumentárních filmů nebo z vypravování prarodičů. I takto zprostředkované informace ve mně ovšem vyvolávají děsivé představy o tom, jakého zla je schopen tvor jménem člověk. Kouř z osvětimských komínů znamená totálně promyšlenou ničemnost, kterou nevlastní ani samotná zvířata.

 

Dnešní Evropané mají to štěstí, že náš kontinent už žije několik desítek let v míru. Tento stav je však zaplacen četnými oběťmi především řadových spojeneckých vojáků. Mladých kluků, co se třeba ještě ani nestačili zamilovat, a nebo otců od rodin, kterým nebylo již dopřáno znovu uvidět své děti. Opravdovou váhu jejich činů nikdy nedokážeme plně pochopit, i kdybychom na jejich hroby kladli věnce obden.

 

Žiji v kraji, kterou osvobodila armáda USA. Velmi nelibě jsem nesl před listopadem 1989 to, jak komunističtí funkcionáři bránili důstojným oslavám chrabrých amerických hochů. Existovala podlá snaha zásluhy sovětské armády zvětšovat na úkor západních vojáků. Byly to komunistické pokusy ohýbat dějiny. A to je vždy špatně!

 

Dnes si ale musíme dát velký pozor, abychom nepodléhali opačnému pokušení. Bohužel určité náznaky již evidentně existují. Domnívám se, že život frontového amerického nebo ruského vojáka váží úplně stejně. Oba mají stejnou lidskou krev a kulka od nepřítele je bolí rovněž úplně stejně. To pouze někteří politikové v zájmu své moci rádi historii relativizují a provádějí její zpravidla pokřivený výklad.

 

V žádném případě nechci přehlížet Stalinovy zločiny a zrůdnost jeho vlády, ale není možné, abychom v zájmu zavilého pravicového antikomunismu neviděli zásluhy obyčejných ruských pěšáků, kteří na válečných plání potili krev. Samotný W. Churchill na společných setkáních podával Stalinovi ruku o označoval ho velkým synem. Co výmluvnějšího tedy adresovat dnes našim pravicovým pseudohistorikům.

 

Doporučuji všem přestat zlobně vykládat dějiny a začít se je už konečně poctivě učit!

 

Petr Šmíd