Pouť na Hůrce

Stará Hůrka u Železné Rudy – místo vyznačující se zvláštní atmosférou. S obnovou tohoto místa se začalo 10 let po Sametové revoluci v roce 1998 díky iniciativě P. Ing.,Mgr. Vítězslava Holého a jeho přátel.

 

9. července 2002 mohl být zavěšen “Zvon Porozumění”. Opravená kaple Povýšení Svatého kříže byla vysvěcena v roce 2003. Odhalení památníku a desky se jmény zastřelených na státní hranici na Šumavě bylo 18. září 2004. Pak začala obnova pomalu již zmizelých základů kostela, nacházející se pod nánosy suti, a hřbitova, kdy do dvou hrobů byly sneseny rozházené kosti a lebky a pietně uloženy. 1. mše sv. na základech kostela pod širým nebem byla sloužena v září 2008 za velké účasti českých i německých poutníků. Postupně pak byl postaven vchod do kostela  a v roce 2011 dokončeno  ohraničení původního hřbitovního prostoru a vyčištění základů márnice. V září 2011 darovala Vladěna Tesařová skleněnou sochu Krista, která byla umístěna na dosud prázdný kříž v kapli. Jeho trnová koruna byla symbolicky vytvořena z ostnatého drátu , který nás v dřívější době dělil od svobodného světa.

 

 

Římskokatolická farnost Hůrka zve v sobotu 6. dubna od 12.00 na poutní mši svatou do kaple Povýšení Svatého Kříže ke cti patrona bývalého kostela sv. Vincence Ferrerského. Mši bude celebrovat P. Slávek Holý .

 

 

P3172298

 

Kristus Hurka od Vl.Tesarove

 

Foto: Vladimír Černý