Zimní akce hartmanických skautů

Součástí sušického skautského střediska Vydří stopa je už od počátku i hartmanický oddíl Gabrety, který nám poslal zprávu o dvou posledních proběhlých akcích. Autory jsou Petra Divišová a Václav Diviš ml.

betlem2012 007

 

Betlémské světlo 2012

Betlémské světlo rozdával náš oddíl Gabrety Hartmanice na dvou místech. Před kostelem sv. Kateřiny v Hartmanicích a přímo v kostele sv. Jana Nepomuckého v Hlavňovicích. Je to logické, neboť tyto dvě obce jsou pro náš oddíl domovské.

Světlo jsme si vyzvedli v neděli 23.12.2012 u našich sušických kolegů na náměstí před radnicí a pospíchali s ním do našich dvou působišť.

My v Hartmanicích jsme jej rozdávali místním obyvatelům v rozmezí dvou hodin. Mokli jsme v improvizovaném přístřešku, protože počasí nám nepřálo a kropilo nás vytrvalým deštěm. To nás vedoucí ba ani děti vůbec neodradilo. A vlastně ani to, že zapálení svíček bylo kvůli dešti obtížnější. Ti, kdož si přišli pro světlo si od nás mohli odnést i cukroví a jmelí.

V Hlavňovicích se první rozdávání Betlémského světla vydařilo náramně. Skauti jej rozdávali po dobu cca hodiny přímo po mši. Zájemci o světlo dovezené skauty až z dalekého Betléma se mohli posilnit a zahřát svařeným vínem nebo čajem a pro zpestření zahrála koledy početná hudební skupina čítající kytaru, troje housle, basovou kytaru a tahací harmoniku. Akce v Hlavňovicích dopadla moc dobře a příchozím lidem se hodně líbila.

betlem2012 004

 

betlem2012 005

 

Tříkrálová sbírka 2013 oddílu Gabrety Hartmanice

Přehoupli jsme se do nového roku a to znamenalo jedinou věc – tříkrálová sbírka pro Charitu Česká republika. Letos nám termín vyšel přesně na svátek tří králů – 6. 1. Sraz byl v půl 9 v klubovně a sešli jsme se v hojném počtu – Karel, Honza, Anička, Olda, Cyril, Štěpán, Lucka, Tomík, Anička, Pepa, Vojta, Vašek a Koule. I Kopy s Fíkem splnili svůj slib a objevili se.

Jakmile jsme přišli do klubovny, vyskytl se první problém: Klíč od skladu se protáčel v zámku, takže jsme se nemohli dostat ke korunám. Inu, byl vydán rozkaz k vytvoření nových korun. Mezitím co děti vystřihovaly a lepily koruny, skupina odvážných vedoucích se dala do rozebírání skladových dveří. Po pár vyštípnutých třískách a správné manipulaci se šroubovákem se Kopymu podařilo sklad otevřít.

Jelikož jsme měli nově vyrobené a také ty staré koruny a sešli se v dostatečném počtu, rozhodli jsme se rozdělit na dvě skupiny. Poslední úprava králů – začernění Baltazara a vytvoření vousů ohořelým korkovým špuntem. Cestu jsme jako každoročně zahájili nahoře na Ulmu a poté sestupovali do Hartmanic zpátky. Několik z přítomných mělo strach, jestli si pamatují koledu, ale ujistil jsem je, že po první bytovce ji budou umět, jako když bičem mrská.

Sbírka utíkala až neuvěřitelně rychle, zpívali jsme lidem u otevřených dveří, rozdávali kalendáříky na rok 2013 a „bílé zlato“ ve formě cukru a psali nade dveře přání všeho dobrého. U jednoho domu Štěpán nedosáhl nade dveře, tak se pán domu nabídl, že jej vysadí. Po prvním písmenu pán zbrunátněl, po druhém zrudnul, po posledním zbělal. S velikou úlevou Štěpána hodně rychle vrátil zpátky na zem.

Po necelých dvou hodinách jsme obešli celé Hartmanice a vrátili se do klubovny, abychom si rozdělili sladkosti. A protože už jsme všichni již měli hlad, nebylo divu, když bylo půl 12, tak jsme se v klubovně dlouho nezdržovali a rozešli se domů k akorát k obědu.

3kralove2013 002

3kralove2013 005