Betlémské světlo v Sušici

 

BS title

Jako každý rok, tak i letos přivezou členové skautského střediska Vydří stopa do Sušice vánoční plamínek Betlémského světla. Chtějí tak co nejvíce domácnostem nabídnout novodobý symbol Vánoc – světýlko symbolizující mír a přátelství.

Plamen již tradičně putuje z Betléma do Vídně, kde ho rakouští skauti předají skautským delegacím z celé Evropy. Letos se tak stalo 15. prosince ve farnosti Altlerchenfeld.. V pátek 21. prosince světlo v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha převezme od skautů a skautek arcibiskup Dominik Duka a další významné osobnosti. Den poté – v sobotu 22. prosince – se Betlémské světlo „rozjede“ vlaky do celé republiky.

 

V Sušici si můžete Betlémské světlo vyzvednout v nedělí 23. 12. od 9.00 do 12.00 před radnicí, mělo by být k dispozici i v sušických kostelích.

Skauti z oddílu Gabrety z Hartmanic budou světlo rozdávat od 10.00 do 12.00 před kostelem sv. Kateřiny a od 10.30 také v Hlavňovicích.

 

Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě toto mohou skauti o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

 

Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám letos dorazí již počtyřiadvacáté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do téměř třiceti zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

BS