G.P.S. Sušice – nejlepší český tým!

TÝM G. P. S. NA FLL

Jakkoli zkratky vypadají nerozluštitelně, určitě  už jste se s nimi setkali. Tým G. P. S. = Primusové z Gymnázia Sušice, FLL = First Lego League – největší roboticky a přírodovědně zaměřená soutěž na světě. 

Tým sušických “roboťáků” se  letos probojoval do finále soutěže v Košicích, kde sbíral nejen cenné zkušenosti, ale i  mezinárodní body a stříbro za týmovou práci!

 

dsc 1692

 

 

Tým G.P.S. pracuje pod Střediskem volného času v Sušici. Jeho členy jsou: Jonáš Baierl, Patrik Drbal, Matěj Chalupka, Anna Chocová, Jana Koppová, Tadeáš Skrbek, Zdeněk Švelch, Antonín Šustr a Petra Tomášková

Koučové, kteří mladé naděje učí, podporují a směřují: Štěpánka Baierlová, Bohumila Srbková, Pavel Krulec.

 

 

Soutěže First Lego League se účastní  týmy studentů ve věku 10-16 let a soutěží ve čtyřech disciplínách. Letos se v rámci Central Europe, kam patří i Česká republika účastnilo 800 týmů.

 

“My jsme na turnaji v Praze vybojovali postup na Evropské semifinále, které se letos konalo 11.-12. února v Košicích. Do Košic se sjelo 21 týmů z různých evropských zemí, naši republiku reprezentovala tři družstva.

 

Celkově jsme skončili na 7. místě a stali se nejlepším českým týmem,” neskrývá spokojenost Štěpánka Baierlová.

 

A důvod ke spokojenosti a hrdosti mají na své “roboťáky” všichni Sušičáci – nejenže reprezentovali své znalosti, vědomosti, perfektní přípravu a vedení  svých koučů, ale  i město, které představili způsobem, který k němu neodmyslitelně patří – muzikou a sirkami…

 

 

Tématem letošního ročníku bylo Trash Trek, což v překladu znamená něco jako nakládání s odpady.

“V rámci první disciplíny, což je “Prezentace výzkumného úkolu” každý tým musí zmapovat téma ve svém okolí a vymyslet něco, čím může přispět. Náš tým přinesl tři zlepšení:

1) osvěta – vzdělávací program pro žáky 3. tříd ZŠ s názvem “Dejme odpadům ještě šanci, pomůžeme tím přírodě i městu”. Akce se uskutečnila v sušickém kině a následná výstava výrobků z odpadového materiálu byla ve výstavní síni sušické radnice.

 

dsc 1470

{gallery}susice/2016/02_unor/galerie/{/gallery}

 

2) interaktivní webová stránka – vytvořili jsme interaktivní mapu Sušice, kde si každý může zobrazit kontejnery na tříděný odpad.

3) SMART kontejner – vytvořili a naprogramovali jsme model kontejneru, který pomocí ultrasonického senzoru ukazuje stav naplnění. Takový kontejner by mohl hodně pomoci v místech, kde je plnění kontejnerů velmi nepravidelné – např. turistické oblasti.

img 20160205 143342

Další disciplínou je Robot Game a Robot Design, ve kterých se hodnotí, jak roboti, které si soutěžící předem připravili a naprogramovali, plní soutěžní mise. Na každou soutěžní jízdu je časový limit 150 s a během toho času je potřeba získat co nejvíce bodů.

 

Poslední disciplínou je Týmová spolupráce, při této disciplníně je tým hodnocen jako celek, jak spolu komunikují, jak spolupracují, hodnotí se i vzájemný respekt. Naši studenti byli nepřehlédnutelní a v této disciplíně získali úžasné 2. místo!” pokračuje v popisu napínavého klání koučka Štěpánka Baierlová.

 

dsc 1572

 

Foto z Košic:

{gallery}susice/2016/02_unor/kosice/{/gallery}

 

“V rámci soutěže jsme také představili své město, pojali jsme to velmi netradičně. Většina našich roboťáků jsou také muzikanti, proto jsme si připravili píseň “Dyž sem šel na jarmark do Sušice” ve čtyřhlasném provedení a s vlastním doprovodem na hudební nástroje. Dále jsme město představili pomocí “sirkové pyramidy”, kde každá krabička představovala jednu oblast – např. historie, sport, kultura, … Po soutěži jsme zůstali v Košicích ještě jeden (volný) den, v doprovodu průvodkyně jsme si prohlédli město a odpoledne strávili ve Steel parku, což je interaktivní technické centrum s exponáty z oblasti fyziky, geologie, optiky, geologie, magnetizmu, hutnictví a strojírenství.

 

 

 Muzikantský výkon členů robotického kroužku – TEAMU G. P. S. – 

si můžete poslechnout z VIDEONAHRÁVKY 

 

 

 

Celkové výsledky:

1. místo – TalentumSAP – Košice, Slovensko

2. místo – ReSAP – Gimnazium Budapest, Maďarsko

3. místo – IT-PRO-BEST – Trnava, Slovensko

 

Samozřejmě účasti předcházela velmi  důkladná příprava a  nemohla  chybět ani veřejná generálka pro zvané (10. února):

{gallery}susice/2016/02_unor/verejna_generalka/{/gallery}

 

 

 

Všem členům G. P. S. týmu a jejich koučům DĚKUJEME za úspěch na mezinárodní scéně,  GRATULUJEME a přejeme dobré nápady, šikovné ruce, bystrou mysl a chuť pokračovat!

 

-red-

 

 

Další foto  sušických roboťáků v akci (generálka,  soutěž i “něco z volného času”) najdete ve FOTOGALERII 

 

{jcomments off}

 

 

 

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu