Rekonstrukce městských bytů

Rekonstrukce městských bytů

       Je obecně známý fakt, že vrácené městské byty od původního nájemníka jsou, a to v lepším případě, pouze vymalované. Stávající inventář slouží desítky let bez toho, aby byl vyměněn. O stavu kuchyňské linky, podlahové krytiny, oken, dveří, koupelny či WC nemá cenu ani mluvit.

       Za tyto byty město sice vybírá nájemné, které je republikově pod průměrem, ale to není žádný div, nebo snad samaritánství, technický stav bytů odpovídá této výši. Přitom by si noví nájemníci rádi připlatili na nájemném, kdyby měli moderní kuchyň, novou podlahu, zděnou koupelnu a WC. Obludné umakartové jádro již nikoho nenadchne, ale jelikož je ve Vimperku kritický nedostatek bytů, tak nároky na bydlení a vybavení bytů jsou velice nízké až mizivé. Lidé vezmou za vděk jakýmkoliv bytem, a pak si ho na své náklady opraví. Na tento fakt město hřeší a stav bytového fondu tomu odpovídá.

       V nedávné době na pracovním zasedání zastupitelů města padl jeden staronový návrh, a to na obnovení stavební čety, která by spadala pod Městské služby, a měla by za úkol před opětovným pronajmutím bytu jeho renovaci.

       Byl jsem několikrát ubezpečován, že peníze z vybraného nájmu se nezapojují do rozpočtu města, ale jdou také do opravy bytového fondu. Tak proč by město mělo najímat stavební firmy, které draze opraví jednotky bytů, když by mohlo zřídit stavební četu, která by spadala, prostřednictvím Městských služeb, přímo pod město, a ta by průběžně opravovala bytový fond města?

       Tato četa by mohla mít jednoho zedníka, vodáka a popř. elektrikáře, kteří by pokryli veškeré potřebné stavební práce na renovaci bytu a byli by placeni stálou měsíční mzdou. Takový byt by se mohl zrenovovat do 10 dnů za částku 150 000 Kč, a ne za více než půl milionu korun, což je běžná cena najímaných stavebních firem.

       Do renovace bytu by pak spadala zejména výměna umakartového za zděné jádro, vybavení kuchyně a výměna sociálního zařízení, dále výměna podlahových krytin a revize elektroinstalace. Pro město by to znamenalo významný nárůst obnovy bytového fondu, který je léta zanedbávaný a pro občany zas zvyšování úrovně bydlení. Město by si za takové byty mohlo bez uzardění říci o vyšší nájemné a všichni by byli spokojeni.

Tak tedy jen trochu více toho pracovního nadšení, malinko organizace a elánu,

   Ing. Milan Pešek
zastupitel města