Výhra pro člověka a pro přírodu

 

Výhra pro člověka a pro přírodu

 

                                                                                                                                                                                                           německy 

erweiterung-nationalpark-bayerischer-wald-20-1200x800       
       Slavnostním ceremoniálem ve středu 6. července odpoledne bylo oficiálně zpečetěno rozšíření Národního parku Bavorský les o téměř 700 hektarů území. Ve skanzenu Salettl ve Finsterau měl z úspěšného rozšíření radost ministr životního prostředí Thorsten Faithr spolu se zástupci správy národního parku a mnoha čestnými hosty. “Nejde jen o přínos pro lidi a přírodu,” cituje státního ministra tisková zpráva. “Z našeho klenotu jsme také udělali největší lesní národní park v Německu.” Rozšíření bylo oznámeno v říjnu 2020 – v den 50. narozenin chráněného území – premiérem Markusem Söderem a bylo darem od bavorské zemské vlády. O necelé dva roky později nadešel čas a území, které dříve patřilo Bavorským státním lesům, se stane chráněným územím. “Národní park Bavorský les je hotspot pro biologickou rozmanitost a model pro šetrnou turistiku,” řekl Glauber. Krása a originalita národního parku jsou ohromující. „Rozšíření na plochu téměř 25 000 hektarů je skutečným přínosem pro přírodu a místní lidi.“ Podle zprávy je nyní Národní park Bavorský les největším lesním národním parkem v Německu. Spolu s novými návštěvnickými projekty se národní park stane ještě atraktivnějším. “Rád bych poděkoval všem zúčastněným za dobrou spolupráci a velký závazek vůči přírodě a regionu.

 

 

 

 „Zaměření návštěvníků na bezbariérový zážitek z přírody“

 

k1600 20220704-finsterauerfilz-filz-finsterau-erweiterung2022-moor-gregor wolf-11-1200x802       Dr. Franz Leibl, ředitel  národního parku Bavorský les, ve svém uvítacím projevu uvedl, že nové oblasti svými přírodními rysy dokonale zapadají do národního parku. „Rozšířením navíc rozšiřujeme i společnou hranici s Národním parkem Šumava v České republice. “To znamená, že přibylo bavorsko-českých styčných bodů a návštěvníkům lze nabídnout ještě více přeshraničních zážitků z přírody. “Rozšířením posilujeme spolupráci s Národním parkem Šumava a společný přeshraniční rozvoj národního parku.”

 

       Důležitá je také orientace nové návštěvnické infrastruktury, která má vzniknout u Finsterau na Wistlbergu. Počítá se s vitrínou pro region, bezbariérovým lesním hřištěm a velkou vyhlídkovou plošinou, která poskytne výhled na Lusen a bude přístupná i vozíčkářům a rodinám s kočárky. Sousední Finsterauer Filz má být vybudován s nízkou bariérou. „Vytváříme zde návštěvnické zaměření pro bezbariérový zážitek z přírody,“ říká Leibl.

 

 

“Důležitý stimul pro regionální rozvoj”

 

k1600 20220704-hammerklause-erweiterung2022-klause-finsterau-gregor wolf-6-1200x802       Starosta Ernst Kandlbinder vysvětlil, že tento přístup dokonale zapadá do předchozí orientace obce Mauth. „Máme velkou radost z rozsáhlých investic v naší oblasti. Zároveň doufáme, že pozitivní image národního parku učiní náš turistický region atraktivnějším – zejména v oblasti dostupnosti.“ Kandlbinder zdůraznil, že je pro něj obzvláště důležité zahrnout i obavy občanů při plánování rozšíření národního parku. To se ve spolupráci s národním parkem podařilo.

 

     Sebastian Gruber, okresní správce Freyung-Grafenau, popsal chráněnou oblast jako vynikající šanci pro region. „Kromě aspektů ochrany přírody národní park se všemi svými nabídkami a zázemím významně přispívá ke kvalitě života místních lidí a je také turistickou vlajkovou lodí. Máme velkou radost z expanze, která také dává další důležitý impuls pro regionální rozvoj.“

 

 

       Nechyběly ani gratulace od českých sousedů. S pozdravem přišla Eva Volfová, náměstkyně ministra životního prostředí ČR. Hostem byl i ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

 

 

MUDr. Marek Matoušek 
Hogn.de /  www.sumava.eu 

 

 


{jcomments off}