Svatá Anna Samotřetí se vrátila

 

Svatá Anna Samotřetí se vrátila

 

 

       Reliéf Sv. Anny je od soboty 23.4.2022, na svátek Sv. Vojtěcha, znovu vystaven v kapli na Roku. Na místě, odkud kdysi zmizel originál. V současné době jej vlastní muzeum v Kašperských Horách. Věrnou kopii vyrobil David Fiala, šikovný žák Karla Tittla, pod jehož patronací plastika vznikla. Dřevořezbu odhalil starosta Sušice p. Motl. Slavnostní chvíle se neobešla bez faráře Adolfa Pintíře, který připomněl životopis Sv. Anny., která byla matkou Marie a babičkou Ježíše Krista. Nechyběl ani ředitel muzea Šumavy v Kašperských Horách, historik Vladimír Horpeniak. Ten si nejprve zazvonil na místní zvon a pak vyprávěl celou anabázi hledání, nalezení a opravení původní dřevořezby. Návštěvníci, kterých se hodně sešlo, si také se zájmem vyslechli několik písní písničkáře Toníka (Yettiho) Jelínka. Ve své tvorbě se inspiruje Šumavou, odkud pochází. Úvodní píseň věnoval památce zesnulého Emila Kintzla. Na závěr si místní a hosté společně zazpívali “Na krásné Šumavě” a “Naše drahá boží Máti”.

 

       Celý program uváděl pan Václav Blažek, který se o kapli spolu s manželkou stará. Poděkoval návštěvníkům za účast a sponzorům, včetně města Sušice, za podporu oprav kaple. Připomněl mimo jiné, i výstavu fotografií, která v kapli byla poprvé v roce 2019. Své foto obrazy zde představilo víc jak 55 fotografů Šumavy z celé republiky.

 

       Výstava letos bude opět putovní. Na své pouti Šumavou, bude po Volarech a Modravě také od 9. července do 21. srpna v kapli na Roku. Jsou zváni všichni milovníci fotografií a Šumavy.

 

Marie Bubeníková 

 

{gallery}Jitka/rok2022/duben/mojesu{/gallery}  


{jcomments off}