Historické album Šumavy – panely fotokniha

 

Historické album Šumavy – panely fotokniha

 

 

       Správa národního parku Šumava instalovala třicet informačních tabulí, které mají podobu pultíku, na němž je jakoby nahodile otevřené rodinné fotoalbum. Deska obsahově propojuje texty a obrázky s přímo daným místem.

 201010 Poskozeni-Velky Bor from Pavel Nedved

       Tým, jehož členové se dlouhodobě danému tématu věnují, vytipoval 30 zaniklých osad rozesetých po celé Šumavě a ty byly zdokumentovány a označeny v terénu. Fotodokumentaci poskytly: Museum Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově, Emil Kintzl z Kašperských Hor, Kamil Klusák z Volar, publicista Zdeněk Roučka z Plzně.

 

       Texty sestavil z archivních materiálů šumavský průvodce Josef Pecka a Josef Štemberk, který je zaměstnancem Správy NP Šumava a celý projekt koordinoval a dával mu výslednou podobu. Veškeré informace jsou v terénu kromě češtiny uvedeny také v němčině a to nejen proto, že realizace projektu byla spolufinancována Evropskou unií, ale i proto, že tuto kapitolu historie psali převážně německy mluvící obyvatelé Šumavy. V zaniklých obcích žilo několik generací převážně německy mluvících obyvatel spolu s Čechy. Spojovaly je tvrdé a náročné podmínky, které v té době na Šumavě byly. Šumavu postihlo dvojí vyhnání původních obyvatel. To první uskutečnil Hitler v roce 1938, kdy byli vyhnáni Češi a po roce 1945 na základě Benešových dekretů byli vyhnáni Němci. Do vysídlených objektů se pak stěhovali Maďaři, Rumuni, Slováci a Češi z vnitrozemí. Málokdo však zůstal a ti co zůstali, vyhnal bolševik v důsledku vybudování železné opony. Šumava si tak v hraničním pásmu žila svůj život, kulturní krajina se začala měnit a vzniká tak Šumava unikátní, která je svým způsobem jedinečná v celé Evropě

 

       Bohužel jsou lidé, kteří si této práce neváží a fotopanely poškozují. Vytrhané, potrhané fotografie, poškrábané či vyškrábané texty a v neposlední řadě i poházené odpadky. Stráž přírody NP Šumava pořídí fotodokumentaci poškozeného panelu a následně je panel opraven. Poškozovány jsou primárně panely, které jsou snadno přístupné, nenáročný terén, blízkost osídlené oblasti. Panely v náročném terénu jsou poškozovány v daleko menší míře, což svědčí o tom, že tato místa navštěvují skuteční turisté a milovníci Šumavy.

 

Bohumil Kantor
Stráž přírody NP a CHKO Šumava


{gallery}Jitka/rok2022/duben/np{/gallery} 

 


 

{jcomments off}