Výsledky hlasování v REFERENDU

 

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ V REFERENDU

 

Sušice má za sebou volební víkend. Včera večer byly sečteny hlasy v historicky prvním hlasování do místního referenda. 91,20% hlasovalo PRO zdravotní péči v rozsahu, který Sušická nemocnice nabízela před odvoláním bývalých jednatelů. Z celkového počtu 8782 oprávněných voličů ze Sušice a okolních osad se hlasování zúčastnilo 4794, což činí účast v referendu 55%.

 

“Všem občanům Sušice, kterým nebyl a není osud zdravotní péče nejen v Sušici, ale i v široké spádové oblasti lhostejný, a přišli hlasovat, patří obrovský dík…Teď je třeba na tento výsledek referenda navázat a zajistit, aby místní politici začali činit neodkladné a rozhodné kroky k naplnění vůle občanů.” Sdělil Václav Rada, bývalý jednatel Sušické nemocnice.
 

 

Starosta Sušice Petr Mottl z ODS uvedl pro MF Dnes, že vedení města bude řešit námitky některých voličů. Podle jeho slov několik členů komise zastupující účastníky referenda ovlivňovalo voliče. 

 

Členové volebních okrskových komisí nominovaných za přípravný výbor předávali voličům informace ke způsobu hlasování v souladu se zákonem o referendu. Ten říká, že úlohou okrskových komisí je dohled na správné odevzdání hlasovacích lístků. Na hlasovacím lístku totiž nebyly přesné písemné pokyny, jak mají voliči hlasovat. Dále zákon č. 22/2004 Sb. praví, že členy okrskové komise deleguje přípravný výbor a nejméně po 1 členu okrskové a místní komise starosta obce. Pokud by tedy docházelo k jakýmkoliv pochybením, byl by o tom veden zápis o průběhu a výsledku hlasování.  

 

Starosta k výsledkům referenda dodal, že pro vedení města se nic nemění. „To, co je v otázce, už město činí 15 let. Celou tuto dobu podporujeme nemocnici, takže pro nás se nic nemění,“ sdělil v článku Sušičtí hlasovali v referendu o zdravotní péči v městské nemocnici. V otázce, ke které se kladně vyjádřilo 91% oprávněných voličů, je explicitně vyjmenovaný druh péče (, který jednomyslně doporučilo zastupitelstvo města už v prosinci roku 2019). Obyvatelé Sušice tak poslali starostovi města jednoznačný vzkaz, jakou péči si v Sušické nemocnici přejí. Je na Valné hromadě, tedy sedmičlenné radě města, aby naplnila toto závazné rozhodnutí sušických občanů.

 

 

Sarah Huikari

{jcomments off}