100 let Českoslovanské obce legionářské

 

100 let Českoslovanské obce legionářské

 

       Je to přesně 100 let od založení Československé obce legionářské, a na počest tohoto zásadního okamžiku v československých dějinách, se v Praze v sobotu 4.9.2021 konal čestný průvod. Započal se na Václavském náměstí, kde se shromáždilo více než 500 účastníků v dobových stejnokrojích Čechoslováků bojujících zejména Americké, Anglické, Srbské, Francouzské, Italské a Ruské armádě. Dále se účastnili váleční veteráni ze zahraničních misí po roce 1989, vojáci současné Armády ČR a studenti vojenských škol. A dále se zúčastnili členové bezpečnostních složek, potomci legionářů a podporovatelé Českoslovanské obce legionářské.

 

       Po celé zemi se již v pátek rozvinuly a rozsvítily trikolóry k uctění památky legionářů. Za všechna města jmenuji aspoň Prahu, Brno, Prostějov, Olomouc, Chomutov, Frýdek- Místek, Děčín, Hradec Králové, Nový Bor, Pardubice … a v neposlední řadě i Vimperk.

 

      Průvod se začal formovat od 10.00 hod. a vyrazil před jedenáctou hodinou trasou přes Příkopy, Hybernskou ulici k Bulharu a pak na Vítkov. Slavnostní nástup byl zahájen ve 12.00 hod. na čestném dvoře Národního památníku na Vítkově. Poté následovaly projevy ústavních činitelů, generality Armády ČR a funkcionářů Českoslovanské obce legionářské. Celou oslavu doprovázela Ústřední hudba AČR, která ukončila slavnost státní hymnou. Trošku mi vadilo, že nezazněla i Slovenská hymna.

 

       V parku na Vítkově byly k vidění dobové tábory a výzbroj československých vojáků z let 1914 – 1945 společně s historickou technikou z téže doby. Mezi taháky patřil legendární letoun Spitfire, známý hlavně z bitvy o Británii.

 

       Ve slavnostní síni Národního památníku Vítkov proběhly přednášky a setkání s potomky legionářů. 

prvnifoto

       Na Václavském náměstí došlo k převzetí praporu Českoslovanské obce legionářské, který za Jednotu Vimperk převzal pplk. Ing. E. Kecskés.

 

Oslav se zúčastnili i další zastupitelé Jednoty Vimperk.

druhyoto

Zleva: rtn. Jaroslav Bódiš, pplk. Ing. Elemír Kecskés, rtn. Tomáš Presl, pplk. Ing. Vojtěch Plesník a nrtm. František Mráček.

 

       K dokreslení atmosféry uveřejňuji několik svých fotografií. Jsem velice rád, že jsem byl osloven k účasti na takovéto akci.

 

S pozdravem

 

Ing. Milan Pešek

 {gallery}Jitka/rok2021/zari/cool{/gallery} 

{jcomments off}