Šumava pod náporem turistů

 

Šumava pod náporem turistů

 

Na Šumavě je aktuálně velmi rušno. O třetinu vyšší návštěvnost přináší i více neukázněných turistů, kteří neznají základní pravidla pohybu v přírodě a omezení platná v národních parcích. Strážci se ve větší míře setkávají s emotivními a agresivními reakcemi ze strany těch, kteří se dopouštění porušování pravidel. Oproti předešlému roku zaznamenali strážci navýšení počtu přestupků o více než 30 %.

 

 

S jakým typem přestupků se strážci NP Šumava setkávají nejčastěji přiblížil serveru iSusice.eu Jan Dvořák, tiskový mluvčí NP Šumava: „Nejčastěji se jedná o vstup do klidových území (bývalé I. zóny) mimo značené stezky (lyžaři, především skialpinisté, ale také turisté na sněžnicích). S tím souvisí i například vstupy na zamrzlé hladiny jezer, nebo rašelinných jezírek. Špatné parkování, tedy parkování mimo značené parkoviště a parkovací plochy. Odhazování odpadků v přírodě. Používání dronů, v období Vánoc, Silvestra a Nového roku je to pak používání zábavní pyrotechniky.

 

Šumavská ledovcová jezera, která patří k nejcennějším lokalitám národního parku, jsou v posledních měsících obležená turisty, kteří nedokáží odolat potřebě projít se po jezerech. „Stejně jako v jiných případech i zde funguje negativní příklad – první člověk za zákazem vstupu nebo první stopa v neporušeném sněhu fungují jako spouštěcí mechanismus – není-li strážce na místě v daném okamžiku a nezasáhne okamžitě, situace vybízí k hromadnému porušování a následné dodržování pravidel je jen velmi obtížně vymahatelné. Aby se zcela zamezilo podobným případům, musel by být na desítkách podobných lokalit zajištěn nepřetržitý dohled,“ popsal pro facebookovou skupinu Toulky Šumavou vedoucí oddělení Informační a strážní služby Správy národního parku Šumava Adam Diviš.

 

size4-16097883822052-231-kluziste-na-certove-jezere-zpusobilo-poradny-poprask-byl-to-extrem-ktery-nebudeme-trpet-rika-vedeni-

 

Stráž přírody je ze zákona oprávněna udělit fyzické osobě na místě blokovou pokutu (v přesném znění příkaz na místě) ve výši do 10 tisíc Kč. Při závažnějších porušeních může být přestupek postoupen ke správnímu řízení, kde může být udělena sankce až 200 tisíc Kč a též uhrazení nákladů řízení. Nejčastěji se jedná o bagatelní přestupky řešené na místě domluvou, bloková pokuta bývá uložena nejčastěji v řádu stovek až tisíců korun,“ doplnil.

 

V minulém roce bylo řešeno přes 4 600 přestupků, z toho 3875 se vyřešilo domluvou a 734 přestupků bylo postoupeno k řešení sankcí. Na dotaz serveru iSusisce.eu, kolik přestupků řešili strážci v tomto roce, nám bylo sděleno, že za leden zaznamenali celkem 410 přestupků. Většinou (381 případů) se jednalo o drobné přestupky řešené domluvou, ve 29 případech se jednalo o závažnější přestupky řešené buď na přímo místě sankcí (13 případů), nebo postoupené k dalšímu řešení ve správním řízení (16 případů).

 

Sarah Huikari

 

{jcomments off}