Literární čtvrtek: Zlatá stezka

 

 

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

 

 

 

 

Zlatá stezka – sborník prachatického muzea

 

 

 

 

       Nebyl to záměr, prostě se to tak sešlo, že mi doma pár dní po sobě přistály na stole hned dva muzejní sborníky. Po sušickém i prachatický. Opět celá řada zajímavých textů, které jsou mi tentokrát o něco bližší, jelikož se týkají přímo domácího regionu. A stejně jako v případě sušického sborníku, zde není nic, co bych zrovna teď potřeboval nutně vědět. I když hned úvodní text zabývající se nejstaršími dějinami Volar jsem si přečetl s velkým gustem.

 

       Jenže moc dobře si vzpomínám, co údajů a informací nikde jinde nepublikovaných a pro mě v konkrétní době důležitých, jsem nalezl v rozličných sbornících. Třeba nedávno mě do té doby neznámá fakta o smrti Charlese Havlata, nebo o ztraceném morovém sloupu nad volarskou kalvárií. V drtivé většině jsou to tak úzce a podrobně zpracované texty, že nemáte šanci je nikde jinde najít. Leda si je vypátrat a dokázat přečíst v archivech sám.

 

       A tak mám doma v knihovně sborníků poměrně dost. Některé ještě předválečné. Vycházejí většinou v malém nákladu, a tak kdo zaváhá… nečte. A kdo nečte neví. Proto vřele doporučuji si je kupovat průběžně. Vyplatí se to.

 

       P.S. Hned jsme jeden zakoupili i do volarské knihovny. Tak až bude líp, je vám k dispozici. Pole pro přílohy

 

 

Jaroslav Pulkrábek

 

zlata

 

 

Přehled knih za rok 2021

 

Úvod    

1. Christoph Janacs: Šumava : básně = Böhmerwald : Gedichte
2. Jiří Fried: Léto v Altamiře
3. XI Vlastivědný sborník Muzea Šumavy

 


 

Přehled knih za rok 2020

 


{jcomments off}