JAK BÝT UŽITEČNÝ V DOBĚ KORONAVIRU

JAK BÝT UŽITEČNÝ V DOBĚ KORONAVIRU

 

Druhá vlna pandemie koronaviru sužuje Česko již několikátý týden. Lidem je v této době doporučeno zbytečně nevycházet a pracovat ideálně z domova, pokud to charakter práce umožňuje. Mnoho lidí zůstává doma také v rámci povinné karantény z důvodu onemocnění na Covid-19, nebo pozitivního testu někoho z rodiny. Tohle vše přináší náročné situace různým skupinám lidí. 

Zapojit se do boje s covidem může každý. V tomto článku přinášíme souhrn toho, jak být v této době užitečný a jak pomoci potřebným lidem na Sušicku.

Pomoc zdravotníkům

Největší tlak je v současné době na všechna zdravotnická zařízení. Není s podivem, že většina nemocnic v ČR hledá dobrovolníky. Nejinak tomu je i v našem regionu. Sušická nemocnice vede databázi dobrovolníků, které využívá na tzv. triáž, kdy pověřený pracovník třídí u vstupu do nemocnice přicházející pacienty. Zájemci se mohou hlásit na tel. 376 530 214.

O pomoc volají v současné době také další dvě nemocnice na Klatovsku. Nemocnice Klatovy přijímá dobrovolníky i z řad studentů středních, vyšších odborných a vysokých zdravotnických škol. Na některé pozice dokonce nabízí uzavření DPP a DPČ. Kontakt: marcela.uldrychova@klatovy.nemocnicepk.cz. Stejně to má i Nemocnice Horažďovice a také zde dávají možnost studentům zdravotnických škol, aby zde v době pandemie našli uplatnění. Kontakt: radka.zikmundova@horazdovice.nemocnicepk.cz

Senioři na Sušicku

Senioři patří k ohrožené cílové skupině. Ředitelka Sociálních služeb města Sušice PhDr. Renata Vácová uvedla, že zatím tuto mimořádně náročnou dobu zvládají vlastními silami. V případě potřeby se obrátí na veřejnost se žádostí o pomoc. Dalším poskytovatele služeb pro seniory na Sušicku je Oblastní charita Sušice. I zde dobrovolníky zatím nehledají, ale nabízí materiál na výrobu roušek pro seniory. V případě zájmu kontaktujte p. Píšovou, tel. 731 402 914. 

123294375 356455038757345 587314908140700600 n

Děti a doučování

Velkým tématem současnosti je i distanční výuka školních dětí. Zavřením škol přibyly rodičům starosti, jak zvládnout domácí výuku a né všem se to daří zvládnout. Mnohé rodiny nemají potřebnou techniku, připojení k internetu, či potřebnou rodičovskou kapacitu na tento typ výuky. S pomocí rodinám a dětem přišly některé organizace jako je Člověk v tísni, nebo Diakonie Západ. Nabízejí prostřednictvím dobrovolníků doučování online, nebo jsou schopni i zajistit počítač. V Sušici působí jedna ze sociálních služeb Diakonie západ a v současné době hledá dobrovolníky na on-line doučování pro své klienty. Dobrovolníci se mohou hlásit u Heleny Makrlíkové na tel. 733 614 621.

Člověk v tísni vede centrální databázi dobrovolníků na doučování a lidé tak mohou doučovat on-line v podstatě kohokoliv, po celé ČR. V klatovské pobočce je kontaktní osobou Daniela Dlapová. K doučování uvádí, že může pokračovat i po návratu dětí do škol. Pokud by dobrovolníci měli zájem, mohli by po ukončení nouzového stavu navázat pomocí s výukou  v rodinách na Klatovsku. Kontakt na tel. 777 367 645.

125464493 391988862233105 7424238451533238888 n

Dárcovství plazmy

Jedním ze způsobů, jak pomoci, je darování rekonvalescentní plazmy od lidí, kteří již prodělali koronavirus. Podmínkou je věk nad 18 let, úplné uzdravení po onemocnění Covid-19, nejméně 14 dní odstup po skončení onemocnění aj. Plazmu odebírají specializovaná pracoviště a nejbližší možnost je v nemocnici v Klatovech. Informace na tel. 376 335 863, 732 916 196.

Vlastní komunitní aktivity

A když nikdo v okolí dobrovolníky a pomoc zrovna nehledá? Zeptejte se sousedů, nebo na obecním úřadě, zda někdo nepotřebuje nakoupit, donést léky, nebo naštípat dříví. Můžete si po telefonu popovídat s osamělým seniorem, nebo mu přečíst povídku. Můžete také zapůjčit svůj starší počítač, tablet, nebo mobil rodinám, které si to nemohou dovolit a děti ho potřebují pro spojení se školou. Sběr počítačů je také možný přes weby ww.ucimeonline.cz, nebo www.darujnotebook.cz

Kde to funguje

Na Klatovsku působí organizace Adra, která má přímo v Klatovech dobrovolnické centrum. Dobrovolníci dovezou lidem např. knihy, filmy, hry, nebo oblečení z jejich charitativního obchůdku. Dalším dobrým příkladem mohou být aktivity Skautské organizace v Semilech. Skupina asi 20 skautů zde pomáhá např. s nákupy lidem v karanténě, donáškou knih, nebo shromažďují drobné sladkosti pro zdravotníky, které jim následně předají. Lidem jsou schopni zprostředkovat i další pomoc, jako jsou služby psychologa, nebo potraviny z potravinové banky.

 

Petra Hoblová

{jcomments off}