Co je zakázáno od dnešní půlnoci

Další balík krizových opatření schválila vláda  s platností od  středy do konce nouzového stavu

coronavirus-4914026 640

 

 

Přísnější opatření  začnou platit v Česku ve středu 14. října, většina z nich až do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Lidé si budou muset nově nasadit roušky či jiné ochranné prostředky dýchacích cest i na zastávkách, nástupištích a v čekárnách hromadné dopravy…

Co vše se tedy od půlnoci z úterý na středu mění?

Restaurace, bary, hospody, kluby

Až do konce nouzového stavu se uzavírají. Povoleno je pouze výdejní okénko s provozem do 20 hodin.
 
Ruku v ruce s tímto opatřením jdou i dvě další: zákaz sdružování více než šesti osob a zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Výjimku mají hotelové restaurace, které však musí mít za dodržení hygienických opatření otevřeno jen pro své hosty a jen do 20 hodin, a také svatební a smuteční hostiny.

 

Sdružování osob

Uvnitř i venku se v jednu chvíli může shlukovat maximálně šest lidí. Výjimky mají rodiny či různá zasedání, například politických stran, zastupitelstev a podobně. Výjimku naopak nemají ani sportovci.
 

Roušky

Nově se budou roušky – už od úterý 13. října – nosit nejen ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě, ale také na venkovních zastávkách a nástupištích hromadné dopravy. „Na nástupišti čeká někdy i stovka lidí, je vhodné se chránit,“ vysvětlil ministr Prymula.
 

Školy

Od středy se budou na dálku učit už všichni žáci a studenti, tedy jak na základních, tak středních, vyšších odborných i vysokých školách. Pouze mateřské školy zůstanou v běžném provozu.
 
Státem bude zajištěna péče o děti pracovníků integrovaného záchranného systému a zdravotních sester, lékařů a sociálních pracovníků.
Do lavic se žáci – minimálně ti na prvním stupni – vrátí v pondělí 2. listopadu po podzimních prázdninách, které jsou letos prodlouženy na celý týden od 26. do 30. října.
 
Ošetřovné mohou pobírat rodiče dětí do 10 let včetně, a to ve výši 60 procent z denního vyměřovacího základu, přičemž minimálně se bude jednat o 400 korun.
 
Zavřené budou i školní družiny, zakazují se školy v přírodě a zakazuje se i výuka na základních uměleckých školách v podobě jeden na jednoho.
 
Zakazuje se praktická výuka na středních školách, která měla dosud výjimku.
 
Změna se týká také ubytování žáků a studentů. Zakazuje se jejich pobyt na internátech, v domovech mládeže i pobyt vysokoškoláků na kolejích, pokud mají jiné bydliště v ČR. Výjimku mají např. studenti s nařízenou pracovní povinností.
 
Co se týče vysokých škol, tak se zakazuje osobní přítomnost studentů s výjimkou zkoušek do 10 osob. Zákaz se ale nevztahuje na studenty všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie.
 
 
 

Vláda rovněž obnovila omezení provozu sociálních služeb a zákaz vycházet mimo objekt či areál zařízení pro klienty sociálních služeb…

 

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-12-rijna-2020-184108/.

 

 
 
 
 
 


{jcomments off}