Kraj podporuje výzkum pro budoucnost

 

Plzeňský kraj má zájem na rozvoji výzkumných kapacit

 

vyzkum1

 

Jedna z nejvýznamnějších výzkumných organizací působících v Plzeňském kraji, společnost COMTES FHT a.s., dokončila v letošním roce některé významné investice a výrazně přispěla k realizaci Regionální inovační strategie Plzeňského kraje.

 

Mezi nejdůležitější z nich patří zahájení provozu Vědeckotechnického parku COMTES, který umožňuje malým a středním firmám lokalizovat své pracoviště do prostředí, ve kterém mohou využívat vybavení specializovaných pracovišť v oblasti moderních technologií pro vývoj nových, především kovových, materiálů, ale také odborné expertízy výzkumných pracovníků. Kromě objektu vědeckotechnického parku, ve kterém si již od letoška řada firem zařizuje své pracoviště, bude během letošního roku dokončena také hala určená pro korozní testování a speciální technologické zpracování moderních kovových materiálů. Mezi prvními společnostmi, které budují své zázemí v prostorách VTP COMTES jsou například firmy zabývající se laserovým svařováním, školením v oblasti svařování, vývojem a výrobou speciálních zařízení pro indukčního ohřev, vývojem a výrobou nových typů kompresorů a čerpadel apod.

vyzkum2

 

Vedení Plzeňského kraje má o téma výzkumu, vývoje a inovací zájem a považuje jej za jeden z klíčových prvků budoucí konkurenceschopnosti Plzeňského kraje. Z toho důvodu navštívila společnost COMTES náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Plzeňského kraje Marcela Krejsová. Během návštěvy jí byla mj. představena v rámci ČR unikátní 3D tiskárna s možností tisku gradovaných materiálů vytvořených ze směsi až čtyř různých prášků. Tím je dosahováno speciálních vlastností potřebných například při opravách turbinových lopatek, opravách extrémně zatěžovaných nástrojů, povlakování sedel ventilů apod.

 

Během návštěvy v metalurgické laboratoři probíhalo laboratorní tváření a kromě autentického zážitku představili zástupci firmy COMTES svůj úspěšný vývojový program zaměřený na využívání slitin na bázi titanu, který se s úspěchem aplikuje například v zubních endoprotézách, kloubních náhradách apod. Vývojové zakázky realizuje společnost COMTES také pro řadu světových producentů v oblasti metalurgie, automobilového průmyslu, energetiky či přesného strojírenství, které reprezentuje například švýcarský výrobce hodinek společnost Varinor.

 

vyzkum3

Společnost COMTES FHT stejně jako každý rok plánuje uskutečnit v listopadu mezinárodní konferenci zaměřenou na oblast moderních trendů ve vývoji kovových materiálů COMAT 2020, které se v předcházejících letech účastnilo vždy 150-200 zahraničních a tuzemských hostů, pro ně se tak na několik dní stala Plzeň hlavním městem v oblasti materiálového inženýrství.

“Úspěšnou budoucnost Plzeňského kraje si představuji ve spojení vzdělanosti a kultury jeho obyvatel a inovačních firem, které budou v regionu působit a nabízet kvalitní pracovní uplatnění,” sdělila náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Plzeňského kraje Marcela Krejsová během své návštěvy společnosti COMTES FHT. “Po návštěvě Biomedicínského centra LF UK v Plzni, která se uskutečnila před nedávnem, je to má druhá návštěva významné výzkumné organizace a doufám, že budu mít možnost se seznámit s činností dalších výzkumných týmů působících v našem regionu,” dodala náměstkyně Krejsová.

 

vyzkum4

 

“Jsem ráda, že se Plzeňský kraj tématu výzkumu, vývoje a inovací věnuje. Důležitým výchozím podkladem pro naši podporu je Regionální inovační strategie, kterou před nedávnem schválilo Zastupitelstvo Plzeňského kraje,” uzavírá náměstkyně Krejsová.

 

-em, tz pk-

{jcomments off}