Do zámku v Nemilkově se vrací život

Jen kousek od Velhartic leží  zajímavý objekt, cenný střípek naší historie, o kterém možná nevědí ani ti, kteří v blízkém okolí dlouhá léta bydlí. Možná si ho někteří pamatují jako sídlo MNV nebo JZD.  Zámek v Nemilkově.

 

nemhist1

Nemilkov na dobovém snímku – foto z: https://www.zamek-nemilkov.com/cs/gallery

 

 

Asi dva kilometry západně od Velhartic, při pravém břehu Ostružné, se díky současným majitelům, rodinám Kaplanových a Hagerových, probouzí zapomenutá historie. Zámek je zapsaný na seznamu ohrožených památek.

Nemilkovský zámek můžete navštívit a prohlédnout si, jak  se začíná znovu nadechovat; ovšem, jak upozorňují informační letáčky, na vlastní nebezpečí. Neustále zde probíhají opravy.

 

nem1

 

 

Wikipedie o tomto místě uvádí: Místo, na kterém dnes stojí zámek, se připomíná poprvé jako zemanská tvrz v roce 1382, která sloužila jako sídlo Ctibora Lovečka a Pešíka. Přibližně v polovině 16. století byla tvrz přestavěna na renesanční zámek Janem Bohuchvalem z Hrádku. Z této doby se dochovala psaníčková sgrafita, objevená při opravách zámku v roce 1942.[3] Po Bílé hoře byl tehdejším držitelům Nemilkova Lukavským z Řenče majetek zabaven a následně prodán za symbolickou cenu císařskému generálovi Martinovi de Hoeff-Huerta. V následujících stoletích měl zámek celou řadu majitelů, barokně byl dostavěn za Kateřiny Khuen Belasi. V roce 1802 jej získal Martin Bartoloměj Schreiner. Rod Schreinerů jej pak držel až do roku 1945.[4]Za doby jejich vlastnictví byl zámek několikrát upravován, největší dostavbou bylo klasicistní křídlo se čtyřmi hostinskými pokoji. Zajímavostí je, že zde rodina Schreinerů hospodařila v kuse stopadesát let, vystřídaly se zde čtyři generace. Po 2. světové válce byl poslední majitel Georg odsunut do Německa a celý objekt převzal nejprve MNV Nemilkov a posléze JZD. K posledním úpravám došlo v roce 1962.[1] Zámek pomalu chátral, od roku 1989 byl i s přilehlými budovami a pozemky v rukou několika vlastníků, ale nikdy nebyl přístupný veřejnosti. V roce 2016 zámek našel nové majitele, rodiny Kaplanovu a Hagerovu, začal se opravovat a byl zpřístupněn veřejnosti.[5]


O současných majítelích a jejich plánech na vzkříšení nemilkovského zámku, o tom, jak by měl v budoucnu vypadat,se více dočtete >>>ZDE<<<

– rozhovor s Markétou a Michalem Kaplanovými  ZDE <

 

Na stránkách  zámku se dočtete stručnou historii, která zahruje i neslavné zacházení s cennou památkou:

První dochovaná písemná zmínka o původní gotické tvrzi je z konce 14. století. Zatím se neví, kde tvrz přesně stála a jak vypadala. Dochovaly se z ní pouze podzemní chodby a sklepení, které ještě nebyly historicky prozkoumány. Gotická tvrz byla v 16. století přestavěna na renezanční zámek. K zámku byl také dostavěn poplužní (panský) dvůr. Na konci 18. století byl zámek rozšířen o západní křídlo a barokní průčelí.

Poslední stavební úpravy proběhly v 19. století v klasicistním duchu (fasády a interiér).

Během období komunismu byla památka využívána místní JZD a značně poničena.

Od Sametové revoluce je zámeček i s přilehlými pozemky v soukromém vlastnictví, ale nikdy nebyl zpřístupněn. Rodina Kaplanova a rodina Hagerova koupila panství v září 2016.

Na zámku Nemilkov se nachází mnoho zákoutí, kde se sbíhají stavební slohy dlouhých staletí. Jsou zde tajné vchody, záhadná schodiště, dvojité stropy a tajemné prostory sklepního labyrintu, které stále čekají na odhalení.

 

 

A jak to na nemilkovském zámku vypadá dnes? Podívejte se na fotografie JANA KUBITY a rozhodněte se sami, kdy se sem vypravíte na výlet.

 

0m5r5098

 

 

{gallery}susice/2020/07_cervenec/nemilkov/{/gallery}

Prohlídka zámku je možná kdykoliv bez předchozí domluvy během otvírací doby. Prohlídku je možné ale předem rezervovat díky rezervačnímu formuláři na webových stránkách zámku. Rezervace je možné domluvite telefonicky, nebo e-mailem.

Maximální počet osob na jednu prohlídku je 10 lidí.

Otvírací doba 9:00 – 18:00 (začátek prohlídky v každou celou hodinu, poslední prohlídka začíná v 17:00)

Návštěva zámku a zámeckého areálu je na vlastní nebezpečí.

 

-red-

{jcomments off}