50 cílů prázdninové štafety Plzeňským krajem

Léto, které letos v Česku stráví mnohem víc lidí než jindy, rodinné výlety a soutěž lákající na zajímavá místa Plzeňského kraje. To je Prázdninová štafeta. Letos se koná již po sedmnácté. Soutěžit mohou děti a mladí do 18 let, je to ale akce spíše pro rodiny s dětmi.

 

stafeta

 

Soutěž nabízí padesát turistických cílů, mezi nimiž jsou hodně známé památky, hrady a zámky v regionu, ale také nové naučné stezky, rozhledny či zajímavé přírodní útvary. A protože řada rodin musí po pandemii šetřit více, než v jiných letech, zařadili pořadatelé do soutěže více míst bez vstupného. Několik cílů je nově v Brdech, které představují stále něco nového a neokoukaného.

V Brdech nebo v jejich bezprostředním okolí je pět soutěžních míst. Nad Rokycany lze vystoupat na rozhlednu na Kotli. Komu by se rozhledy neomrzely, měl by soutěžit i ve Spáleném Poříčí na nové Šťastné věži. O rozhledy není nouze ani v okolí Padrťských rybníků – dvou perel Středních Brd. Rozhled v poněkud jiném smyslu slova nabízejí i poslední dvě s Brdy spjatá soutěžní místa – Muzeum Středních Brd ve Strašicích a Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem. To je zároveň „ochutnávkou” Středočeského kraje v Prázdninové štafetě.

 

„Ochutnávky“ jsou celkem čtyři, každá v jednom regionu sousedícím s Plzeňským krajem. Pořadatelé vybrali už zmíněné Podbrdské muzeum v Rožmitále, Karlovarsko zastupuje naučná stezka Kladskými rašeliništi, jižní Čechy Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře a Bavorsko Historický park v Bärnau.

 

Jak se do soutěže zapojit? Přihlásit se může každý kdykoliv od 27. června 2020 do konce prázdnin na webových stránkách Prázdninové štafety. Vše potřebné najdou soutěžící na adrese: www.stafeta.plzensky-kraj.cz.

stafeta plakat

 

Při návštěvě každého cíle se soutěžící vyfotí na nádvoří či uvnitř navštíveného objektu (případně u cedule na turistické trase) a snímek v průběhu trvání soutěže pošle prostřednictvím webových stránek. Všichni soutěžící, kteří splní daný limit patnácti navštívených cílů, budou zařazeni do slosování. Patnáct šťastlivců se může těšit na odměnu. Ale při dosažení patnácti cílů se nemusí končit, pro toho, kdo navštíví nejvíc míst, čeká zvláštní cena.

 

Hlavní cenou je opět rodinný zájezd od cestovní kanceláře BUSTOUR FOLTÝNOVÁ, druhou vyhlídkový let nad Plzeňském od AEROKLUBU PLASY. Další ceny věnuje do soutěže OPTIK STUDIO Josef Švarc, firma HEPOS Plzeň, firma Liman sport Plzeň, Plzeňský kraj, Zoo Plzeň, Muzeum čokolády a marcipánu a další sponzoři. Přesný seznam sponzorů je uveden na webových stránkách projektu. Vyhlášení výsledků a předání cen nebude letos na veletrhu ITEP, jak bývalo dosud zvykem, ale v Centru robotiky při programu připraveném speciálně pro vítěze Prázdninové štafety.

 

Pořadateli soutěže jsou Plzeňský kraj, spolek Dobroslav, Euronova a Zoo Plzeň.

 

-tz pk-

{jcomments off}